vestnik

Najbolj pristno doživetje Slovenskih goric - z električnim kolesom

Vida Toš, 19. 9. 2018
Vida Toš
Bojan Firbas: "Gre za najbolj pristno doživetje narave, pokrajine in ljudi. S čisto energijo in s pomočjo električne; vprašanje kondicije torej sploh ni več vprašanje."
Aktualno

Domačija Firbas iz Cogetinec pripravila ponudbo, v kateri sodeluje več partnerjev.

»Bistvo vsega je, gosta čim dlje obdržimo v Slovenskih goricah, v ožji ali pa širši okolici, saj je vseeno – glavno, da ostane. In da se vrača,« je bistvo nove ponudbe – »Z električnim kolesom po Slovenskih goricah« - Domačije Firbas iz Cogetinec v občini Cerkvenjak v osrčju Slovenskih goric, povedal Bojan Firbas, mladi gospodar: »Dodano vrednost vidimo v tem, ker so kolesa električna; do zdaj je bil namreč vedno problem: ali eden partner nima toliko kondicije, kot drugi, ali drugi nima dovolj volje … Zdaj pa je to hitro rešljivo – kolesa so električna in sam si lahko določaš, kdaj boš to pomoč, če sploh, uporabljal.«



Poleg devetih električnih koles pa so Firbasovi kupili še kombi s prikolico, s katerim pa lahko pridejo po vas. »V primeru,« doda Bojan, »da ste prikolesarili recimo do Zgornje Velke ali pa do Lenarta in se tam zvečer v neki kleti veselite, prenočišča pa ni. Ni problema – pridemo s kombijem, naložimo kolesa in vas.« Fribas dodaja, da je vožnja s kolesom tista, ki omogoča bolj pristno doživetje pokrajine in narave, ki je s kolesom seveda niti ne onesnažuješ, saj je to čista in zelena energija.


V projekt »z e-kolesom po Slovenskih goricah« je vključenih več partnerjev – poleg Domačije Firbas še turistična kmetija Vesna Sirk iz Zgornje Velke ter kmetija Toplak iz Jurovskega dola, pa tudi več občin. Ob Cerkvenjaku, kamor spadajo Firbasovi, še občina Benedikt, Duplek, Lenart ter Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Gre za del območja, v katerega je vključenih še več okoliških občin, natančneje deset, za tako imenovani LAS Ovtar Slovenskih goric. Direktorica razvojne agencije, partnerice, Tanja Vintar: »Projekt je vreden 58 tisoč evrov, od tega bo približno 40 tisoč evrov sofinanciral evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

9e31b1dd8a75f6ee4836a258fb6250a5
Vida Toš
Predstavitve kolesarske poti so se udeležili župani in županje, povezani v LAS Ovtar Slovenske gorice.


Ustvarili so krožno kolesarsko pot, ki vodi po vseh desetih občinah LAS Ovtarja in so jo takoj vključili v tako imenovani Bikemap. Gre za spletno stran – povezavo najdete na spletni strani Domačije Firbas - ki vas kar s pomočjo vašega telefona vodi po poti; če ji seveda želite slediti. Je pa tudi interaktivna – lahko skrenete in greste po svoje, potem pa na »bikemap.net« naložite to pot, ki ste jo prevozili vi in s tem ostalim kolesarjem namignete, kje vse so še zanimive poti.

661b1f3d7cd220e3d1ee56e4df20eebe
Vida Toš
Krožna kolesarska pot pelje po desetih občinah LAS Ovtar Slovenskih goric.

Drugače pa ima pripravljena pot začetek pri Firbasovih v Cogetincih, nato vodi skozi Sveto Trojico do Benedikta in Zgornje Velke, do kmetije Sirk. Od tu, kjer si, če ste vso električno baterijo kolesa že izpraznili, lahko kolo tudi napolnite – seveda pa tudi svoj trebušček – vodi pot do Jurovskega dola do kmetije Toplak. Nato skozi Lenart čez Zavrh do Dupleka in od tam čez Vitomarce nazaj v Cerkvenjak do Firbasovih. Lahko pa, kot rečeno, greste popolnoma po svoje. Pomembno, da odkrivate lepote narave in ljudi Slovenskih goric.

032dcb468445ecc6431cb54893858f2c
Vida Toš
Pot je vključena v bikemap.net in jo lahko spremljate kar s svojim pametnim telefonom.

71b5913f0164531b5dd036f558a549b3
Vida Toš
Domačija Firbas, Cogetinci v Cerkvenjaku.

Vida Toš
Pri Firbasovih spodbujajo zeleno in pristno turistično doživetje.
Slovenske gorice Domačija Firbas Las Ovtar Slovenskih goric e-kolesa