vestnik

Najboljša izbira posteljnine za zakonsko posteljo – udobje za oba!

Vsebino omogoča Spletnik, 1. 9. 2023
Arhiv naročnika
Posteljnina za zakonsko posteljo.
Aktualno

Zakaj se ne bi v svoji zakonski postelji počutili kraljevsko in si privoščili popolno udobje? Z izbiro prave posteljnine je to zelo enostavno, saj bo poskrbela, da boste vsako noč trdno spali in se zbujali spočiti.

Izbira prave posteljnine je izjemno pomembna, če želimo poskrbeti za največjo kakovost spanca. To pa je vse prej kot enostavno, saj je potrebno ob tem pomisliti na veliko dejavnikov. Ob izbiri posteljnine za zakonsko posteljo, pa se hitro najde še kakšen dejavnik več.

Dimenzija posteljnine za zakonsko posteljo

Ko izbirate posteljnino za zakonsko posteljo je verjetno eno najtežjih vprašanj, kakšno dimenzijo izbrati. Običajno meri zakonska postelja 180 x 200, kar pomeni, da boste potrebovali vsaj nekoliko širšo odejo in posteljnino, torej 200 x 200 ali celo 260 x 200. Poleg prevleke za odejo dobite pri večjih dimenzijah v kompletu tudi dve prevleki za vzglavnik v velikosti 60 x 80.

Pri izbiri prave dimenzije pa se poraja še eno vprašanje: ali se radi stiskate s svojim partnerjem ali imate radi svojo odejo? Če vam je ljubše, da imate svojo odejo, potem boste potrebovali dve odeji in tudi dve posteljnini v dimenziji 140 x 200. Upoštevajte, da v enem kompletu dobite eno prevleko za odejo in eno prevleko za vzglavnik, torej boste za zakonsko posteljo potrebovali dva kompleta.

Materiali posteljnine za zakonsko posteljo

Posteljnina predstavlja prvi stik z vašo kožo, zato še zdaleč ni vseeno, kakšen material boste izbrali. Od njegove izbire je odvisno udobje in počutje med spanjem, vzdrževanje posteljnine in posledično temu tudi njena življenjska doba.

Pa si poglejmo, kateri materiali so vam na voljo:

- Bombaž: Bombažna posteljnina je izdelana iz finega platna. Gre za tkanino, ki je izdelana iz čistega bombaža in je najbolj popularen material pri tekstilnih izdelkih. Njegove prednosti so izjemna trpežnost, enostavno vzdrževanje in dolgotrajna obstojnost, na dotik pa daje prijeten občutek mehkobe. Bombažno posteljnino lahko uporabljate vse leto, saj ima dobro sposobnost termoregulacije, absorbiranja vlage in odlično diha.

- Saten: Saten uvrščamo med bombažne tkanine in je prav tako med najbolj priljubljenimi materiali pri izbiri posteljnine. Saten posteljnina ima značilen sijoč lesk in je na otip gladka, kar pripomore k izjemno prijetnemu občutku. V primerjavi z ostalimi posteljninami iz bombaža je sicer nekoliko dražja, vendar pa je izjemno obstojna, zračna in odlično odvaja vlago, zato je odlična izbira tudi za vse tiste, ki se ponoči pogosto potite.

- Flanela: Tudi flanela je v svoji osnovi bombažna tkanina, vendar je nekoliko kosmatena in ima brušeno površino. Takšen način obdelave poskrbi, da je na otip izjemno mehka, nekoliko debelejša in tudi toplejša. Zato je flanelasta posteljnina še posebej primerna za zimska obdobja in za vse tiste, ki vas rado zebe.

posteljnina iz različnih materialov
Arhiv naročnika
Posteljnina iz različnih materialov.

- Krep zmečkanka: V zadnjem obdobju pa je postala izjemno priljubljena tudi zmečkana oziroma krep posteljnina. Le ta je izdelana iz 100 % bombaža in je izjemno zračna, mehka in prijetna na dotik. Njena največja prednost je enostavno vzdrževanje, z njo pa se lahko brez skrbi izognete likanju. Krep posteljnina je zato odlična izbira za vse tiste, ki z likanjem ne želite izgubljati svojega dragocenega časa.

- Pri izbiri materialov posteljnine upoštevajte dejstvo, da mora posteljnina ustrezati tako vam kot tudi vašemu partnerju. Zato je v takšnih situacijah pogosto potrebno skleniti tudi kakšen kompromis. 

Slog in barve posteljnine za zakonsko posteljo

Danes lahko izbiramo med široko paleto barv, vzorcev in slogov posteljnine. In kadar jo izbiramo le zase, je odločitev morda še enostavna, ko pa jo izbiramo še za svojega partnerja ali partnerko, pa postane situacija nekoliko bolj zapletena.

Pri izbiri posteljnine za zakonsko posteljo je pomembno, da barve in vzorci ustrezajo obema, zato se nakupa lotite skupaj – to je edini način, da se bosta v svoji spalnici oba počutila udobno in prijetno. Pri tem lahko izbirate med enobarvnimi posteljninami ali se odločite za manj vpadljive vzorce ali pa izberete katerega od živobarvnih potiskov. Možnosti je veliko, končna odločitev pa je v največji meri odvisna od vašega osebnega okusa.

Kvaliteta posteljnine za zakonsko posteljo

Pri nakupu posteljnine se pogosto odločamo na podlagi vzorca ali cene. S tem seveda ni nič narobe, težava pa nastane takrat, ko ob tem ne pomislimo tudi na obstojnost materialov in kvaliteto posteljnine. Zavedati se moramo, da ni vsak bombaž, saten ali flanela enako kakovosten, zato je pomembno preveriti tudi gostoto tkanja, število niti in tudi zahtevnost vzdrževanja.

kvaliteta posteljnine za zakosnko posteljo
Arhiv naročnika
Kvaliteta posteljnine za zakonsko posteljo.

V splošnem velja, da boste za kvalitetnejšo posteljnino morali odšteti več denarja. Vendar pa se vam to na dolgi rok obrestuje, saj jo boste zagotovo uporabljali dalj časa kot pa posteljnino iz manj obstojnih materialov. Glede na to, da boste morali vsakokrat kupiti dva kompleta posteljnine oziroma enega večjih dimenzij, je kvalitetna posteljnina zagotovo dolgoročna naložba.

Si želite udobja za oba? Izberite kakovostno posteljno, ki bo v vseh pogledih ustrezala vam in vašemu partnerju.

posteljnina postelja