vestnik

Najboljša kombinacija zaščite pri omikronu je prebolelost in cepivo

Vestnik.si, 15. 12. 2021
STA
Miroslav Petrovec je predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.
Aktualno

"Kdor se še ni srečal s covidom, se letos bo, kajti ta nalezljivost je absolutna, in se mu ne bo dalo izogniti. Vsem bi želel, da ga pričakajo cepljeni," pravi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec.

Petrovec je bil gost v sinočnji oddaji Odmevi, kjer je povedal, da strokovnjakom o omikronu manjka še precej podatkov. Bliskovito širjenje, ki se je začelo konec novembra in se je iz afriških držav razširilo v Evropo, jim daje misliti o tem, da je virus verjetno bolj nalezljiv od vseh različic, kar jih poznamo, zato so zaskrbljeni. 

Prvi podatki po njegovih besedah kažejo, da je bolezen pri omikronu milejša. "Vsi si želimo, da bi podatki pokazali, da morda zaradi posebne konstelacije, v kateri se je ta različica pojavila, se pravi med ogromno prebolelimi in velikim številom cepljenih, nam bodo posledice, ki nas najbolj skrbijo, prihranjene," tako Petrovec o tem, da se morda bolnišnice ne bodo polnile. Je pa na nacionalni televiziji dodal, da je različica zelo nalezljiva in da je po nekaterih podatkih že dosegla nalezljivost virusa ošpic. 

omikron
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Priporočil je poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, saj ta izredno izboljša imunski odgovor. "V laboratoriju dokazano tudi proti različici omikron, ki je zelo različna od vseh dosedanjih, najbolj različna," je dejal in pojasnil, da obstoječa cepiva ščitijo tudi proti različici omikron. Daleč najboljša kombinacija zaščite pa je prebolelost plus cepivo. "To je bilo dokazano, govoril sem s kolegi, ki so imeli mednarodni sestanek, na katerem so preučevali podatke, ki jih je uspela skupaj zbrati Evropa, in vsi kažejo v isto smer. Prebolevnost in dvakratno cepljenje je trenutno najbolj zanesljiva imunost," je še dejal v Odmevih in pristavil, da se ji zelo približa cepljenje s tretjim poživitvenim odmerkom.

koronavirus omikron miroslav-petrovec