vestnik

(DOMAČE ZNANJE) Najboljše pomurske inovacije podjetjem že prinašajo denar

Majda Horvat, 4. 10. 2020
Osebni arhiv
Tadej Glavač, mladi poslovnež iz Turnišča, s športnimi nogavicami pod znamko GO4GOAL.
Aktualno

Večina je plod dela razvojnih oddelkov v podjetjih. Tri najboljše inovacije se bodo potegovale za najvišje priznanje GZS

Pomursko gospodarstvo se tudi letos predstavlja z izjemnimi inovacijami. Te dvigujejo njegov ugled, predvsem pa so pomembne za rast in utrjevanje položaja na domačem trgu in v tujini. Govorimo o inovacijah, ne o invencijah, idejah, je poudaril Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice (PGZ), saj so vse že vključene v proizvodni proces in nove produkte, ki jim trg priznava dodano vrednost.


Najboljše inovacije, ki so jih podjetja prijavila na razpis PGZ, je ocenila komisija, ki je del odbora za razvoj, inovacije in konkurenčnost pomurskih podjetij. Zlato priznanje so prejela podjetja Roto za polietilenski čoln, izdelan po postopku rotoliv tehnologije, Paradajz za papirnato vrečko iz vlaken, pridobljenih iz stebel paradižnika, Go4goal za inteligentno zasnovane športne nogavice in Pomgrad za prototip zabojnika za odlaganje nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov. Srebrno priznanje so prejeli podjetje Cleangrad za vrata z napihljivim tesnilom ATD 100, Medicop za varnostne, oblikovne in proizvodne rešitve v vozilu Medicop Pro Saver CR, Lek Veterina za inovativen razvoj alternativnih naravnih antibiotikov in Arcont za teraso z lesenimi deli. Bronasto priznanje za proizvodni informacijski portal pa je prejelo podjetje MMS & SS.

papirnate-vrečke, lušt, krožno-gospodarstvo, andrej-smodič
A. Nana Rituper Rodež
Med najboljšimi pomurskimi inovacijami je papirnata vrečka, izdelana iz stebel paradižnika.

»Letos smo imeli res težko delo, saj je bilo prijavljenih inovacij veliko in vse so bile po svoje odlične,« je povedala predsednica ocenjevalne komisije Saša Štraus. Zato je komisija opravila tri kroge ocenjevanja, pri tem pa upoštevala točkovnik, ki ga je pripravila GZS. To priča o razvojnem delu v podjetjih, še pove Štrausova, in o tem, da je priznanje vse bolj cenjeno in pomembno za promocijo podjetja.


Prve tri zlate inovacije na regionalni ravni so bile poslane na nacionalno ocenjevanje, ki poteka pri Gospodarski zbornici Slovenije. To pomeni, da so bile uvrščene med štirideset najboljših inovacij v državi, potegovale se bodo tudi za najvišje nacionalno priznanje za inovacije, ki ga podeljuje GZS. »Gre za vrhunske inovacije, ki lahko dosežejo najvišje ocene tudi na nacionalni ravni,« ugotavlja Grah.

PGZ akcijo zbiranja najboljših inovacij vodi že osemnajsto leto zapored, tudi z namenom, da se spodbuja in predstavlja razvojno delo, ki ga je v regiji veliko. »Večina teh inovacij je plod dela razvojnih oddelkov v podjetjih. Tudi letošnje inovacije so iz podjetij, ki so veliko inovacij dala na trg že v prejšnjih letih, imamo pa tudi podjetja, ki so prvič v tem izboru, verjamem, da ne tudi zadnjič,« je povedal Grah. Podelitev priznanj najboljšim inovacijam na regijski ravni bo 26. novembra v sklopu konference Pomurskega društva za kakovost v tednu festivala IZUM. GZS pa bo nagrade za najboljše inovacije podelila 30. novembra na Brdu pri Kranju.

inovacije gospodarstvo