vestnik

Najlepše jesenske poti z vlakom

Slovenske železnice, 26. 9. 2023
Slovenske železnice
Jesenske poti z vlakom.
Aktualno

Jesen je najlepši čas za potovanja. Spoznajte prednosti potovanja z vlakom in se odpravite na lepa jesenska doživetja.

Potovanje z vlakom je enostavno in udobno. Ni vam treba skrbeti za prometne zastoje, omejitve in iskanje parkirnih mest. Namesto tega se lahko sprostite in uživate v udobnih sedežih, občudujete prelepe razglede na jesensko pokrajino in si preprosto vzamete čas zase.  Potovanje z vlakom je tudi veliko bolj okolju prijazno.

Vlaki pogosto vozijo v sama središča mest, kar vam omogoča enostaven dostop do različnih destinacij brez potrebe po iskanju parkirnih mest ali uporabi drugih prevoznih sredstev. Potovanje z vlakom vam tudi omogoča, da se med potjo družite, klepetate, igrate igre, ogledate film ali kako drugače preživljate kakovosten čas z vašimi najbližjimi.

vlak, slovenske-železnice, potovanja
Slovenske železnice
Jesenske poti z vlakom.

Predstavljamo vam nekaj namigov za jesenske izlete, doživetja in potovanja z vlakom:

ZAGREB V OBJEMU JESENI (Hrvaška)

Pozdravljeni v Zagrebu, čudovitem mestu, kjer se prepletajo zgodovina, kultura in zabava.

Stari grad

Stari grad, ki se nahaja na griču nad mestom, ponuja enkraten razgled na Zagreb. Odkrijte zgodovino mesta in uživajte v sprehodu po ozkih uličicah, ki so obdane s kamnitimi zidovi. Obvezno obiščite izvirni Muzej razpadlih zvez.

Trg bana Jelačića in Zagrebška katedrala

Trg bana Jelačića je srce mesta in glavno središče za druženje in zabavo. Sprehodite se po trgu in občutite utrip mesta, obiščite trgovine, restavracije in kavarne, ali pa preprosto uživajte v razgledu na okoliške ulice. Zagrebška katedrala je ena izmed največjih znamenitosti Zagreba in je znana po svoji baročni arhitekturi.

V Zagrebu lahko redno najdete tudi številne zanimive prireditve: www.infozagreb.hr

slovenske-železnice, potovanje, mesta
Arhiv naročnika
Jesenske poti z vlakom.

PO OKUSNE MARONE V GRADEC IN NA DUNAJ (Avstrija)

Do Gradca in Dunaja se lahko dnevno zapeljete z več vlaki.  Ena izmed privlačnejših možnosti je potovanje z vlakom EuroCity Emona, ki ima v svoji sestavi pravi restavracijski vagon (vlak ima v voznem redu oznako EC 150 ali EC 151). Pot ob dobri hrani, pijači in pogledu na slikovito pokrajino, ki drsi mimo oken mine še toliko bolj prijetno in hitro. Gradec, drugo največje avstrijsko mesto je popolna destinacija za vse, ki bi si radi privoščili sproščen potep po prijetnih mestnih ulicah in popili odlično kavo z mlekom. Ne pozabiti si privoščiti slastnih maronov.

vlak, slovenske-železnice, potovanja
Slovenske železnice
Jesenske poti z vlakom.

vlak, slovenske-železnice, potovanja
Slovenske železnice
Jesenske poti z vlakom.

Potovanje pa lahko nadaljujete tudi do mogočnega Dunaja. Da bi lahko predstavili vse, kar lahko vidite in doživite na Dunaju, bi potrebovali več knjig, omeniti pa velja številne palače, opero, poletno rezidenco Hofburg, dvorec Schönbrunn in cesarsko grobnico. Ko boste preveč utrujeni za nadaljevanje mestnega raziskovanja, se za vogalom zagotovo skriva katera izmed številnih in znamenitih dunajskih kavarn. Primerno se oblecite, saj na Dunaju v jesenskem času rad zapiha mrzel veter, ki prinaša vonj po prihajajočem zimskem času.

slovenske-železnice, potovanje, mesta
Arhiv naročnika
Jesenske poti z vlakom.

V MOZARTOVO MESTO, SALZBURG (Avstrija)

Sproščeno vzdušje mesta Salzburg, kratke razdalje med mestnimi znamenitostmi in široka izbira doživetij zagotavljajo prijeten obisk za vso družino. Približno kilometer in pol stran od glavne železniške postaje Salzburg si lahko ogledate tudi rojstno hišo slavnega Mozarta. Ustaviti se splača tudi na razgledni točki Kapuzinerberg.

Za vozovnico za odraslega iz Ljubljane do Salzburga boste odšteli precej manj, če boste nakup opravili dovolj zgodaj.  Salzburg ima zelo dobro urejen mestni prevoz, zato vam v primeru obiska mesta priporočamo nakup Salzburg Card. Z njo si boste za 24, 48 ali 72 ur zagotovili prost ogled vseh znamenitosti, hkrati pa imeli na voljo brezplačen javni mestni prevoz, direktno iz glavne železniške postaje.

slovenske-železnice, potovanje, mesta
Arhiv naročnika
Jesenske poti z vlakom.

V VELIČASTNO BUDIMPEŠTO (Madžarska)

Madžarska prestolnica velja za eno najbolj priljubljenih destinacij, ki jo lahko obiščete tudi z vlakom. Med vožnjo boste uživali ob pogledu na Blatno jezero in se peljali mimo Veszprema. V mestu ob bregovih Donave, ki je polno mostov in tradicionalnih odličnih madžarskih gostiln – čard, si boste lahko ogledali številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, med drugim kraljevo palačo, parlament in opero, kar pa je zgolj nekaj predlogov široke in bogate turistične ponudbe v Budimpešti.

slovenske-železnice, potovanje, mesta
Arhiv naročnika
Jesenske poti z vlakom.

NOČNI SKOK SKOZI JESENSKO ALPSKO POKRAJINO DO ZÜRICHA (Švica)

Ste kdaj že potovali z nočnim vlakom? Zvečer enostavno vstopite na nočni vlak v Ljubljani, zaspite na udobni postelji in se zjutraj zbudite v Zürichu. Švicarska prestolnica je bila razglašena za mesto z najvišjo kakovostjo življenja in ponuja številne možnosti za raziskovanje. Znana je tudi po živalskem vrtu, ki velja za enega najboljših v Evropi.

slovenske-železnice, potovanje, mesta
Arhiv naročnika
Jesenske poti z vlakom.

vlak, slovenske-železnice, potovanja
Slovenske železnice
Jesenske poti z vlakom.

V več evropskih držav z vozovnico Interrail

Če se pa v vas prebudi dolgo zaspana popotniška duša, in si zaželite, da bi kakšno državo ali pa celo več držav podrobneje raziskali z vlakom, vam je na voljo vozovnica po ponudbi Interrail. Za popotniška odkrivanja ene države je na voljo vozovnica Interrail One County Pass, za raziskovanje širnih planjav in obzorij pa vozovnica Interrail Global Pass. Vse podrobnejše informacije glede cen, veljavnosti in pogojev nakupa vozovnic Interrail lahko najdete na: potniski.sz.si/interrail/

Po Sloveniji še ugodneje!

Z vlakom se lahko odpravite tudi po čudovitih slovenskih krajih, ki ponujajo veliko zanimivega, še zlasti v povezavi s katerim od edinstvenih dogodkov, prireditev ali koncertov. Za potovanja s potniškimi vlaki Slovenskih železnic so od 11. avgusta naprej nekatere vozovnice še cenejše. Občutno so cene nižje predvsem za tiste, ki se vozijo le z vlaki, na daljših razdaljah in kupujejo mesečne, polletne ali letne vozovnice. Več informacij lahko najdete na potniski.sz.si/abonentske-vozovnice

Vabljeni na odkrivanje jesenskih najljubših kotičkov z vlakom, doma in v tujini.

jesen slovenske-železnice potovanje