vestnik

Najprej napoved tožbe, nato pogovorov

Majda Horvat, 25. 4. 2020
Majda Horvat
Vrtina Pg-10 pri Čentibi še vedno daje plin. Foto Majda Horvat
Aktualno

Prihodek od izkoriščanja plina je pomemben tudi za državo – Državno podjetje Nafta Lendava je dalo poroštvo za bančna posojila

Britanska družba Ascent Resources je 9. aprila objavila na svoji spletni strani informacijo, da so pridobili nezavezujoče pismo o nameri financiranja tožbe zoper slovensko državo. Pismo je poslala družba, specializirana za tovrstne tožbe. Toda le nekaj dni zatem so objavili vest, da so imeli pogovore z izdajateljem pisma in da se je ta odločil, da se za zdaj umakne iz pogovorov. Financer tožbe naj bi bil pripravljen v ta posel vložiti tri milijone evrov, tožbeni zahtevek pa naj bi znašal okoli 50 milijonov evrov, kolikor Ascent vrednoti svoj vložek v petišovski projekt izkoriščanja plina. Ob tem spomnimo, da je nosilec projekta že sprožil upravni spor zaradi odločitve Agencije za okolje (Arso), da je treba za nadaljnje izkoriščanje plina s postopkom hidravlične stimulacije opraviti presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno soglasje.
Denar za petišovski projekt družbe Ascent so zagotovili številni vlagatelji, ki pričakujejo najmanj povrnitev svoje naložbe. Uspešen izid tožbe zoper Slovenijo bi bil ena od možnosti za to, toda angleška družba z domačimi partnerji, to je družba Geoenergo (lastnika te sta državno podjetje Nafta Lendava in Petrol), ki ima tudi koncesijsko pravico za izkoriščanje plina, proučuje še druge, »mehkejše« možnosti za črpanje plina. Te bi izvajali brez hidravlične stimulacije, s katero je mogoče povečati hitrost črpanja plina in izboljšati gospodarnost. Že lani so pri Ascentu omenjali možnost postavitve dodatnih kompresorjev, prav tako so ponovno pregledali seizmične meritve iz leta 2009, s katerimi so ugotavljali, kje vse so še zaloge plina. Ob tem Ascent v svojih objavah že tudi omenja obisk financerja tožbe v Sloveniji, pa tudi možnosti dogovora s slovenskimi vlado in partnerji pri projektu glede nadaljnjih potez. Taktika torej, da si vrat ni dobro prehitro zapirati.


Vrat pa si ne sme zapreti niti država, ki je vpeta v projekt izkoriščanja plina v Petišovcih prek Nafte Lendava, in to ne le prek lastništva v družbi Geoenergo. Nafta Lendava je namreč dala 4,7 milijona evrov poroštva za bančna posojila hčerinski družbi Nafti Petrochem pred stečajem, zato je ustvarjanje prihodkov zanjo tako pomembno. Prihodke pa lahko ustvari le s pridobivanjem plina v okviru družbe Geoenergo (prihodki te družbe so v letu 2018 znašali 3,8 milijona evrov, leto prej pa 2,2 milijona evrov). Pridobivanje plina v Petišovcih je torej ključni dejavnik za poslovanje Nafte Lendava, če banke, ki so dale posojilo Nafti Petrochem, ne bodo poplačane v stečajnem postopku.
In prav sporočila o ohranjanju plinske proizvodnje v Petišovcih so vredna pozornosti, če ne v regiji, pa vsaj v lokalni skupnosti.

plin nafta-lendava