vestnik

(Najuspešnejša mala podjetja v letu 2022) Vse se začne in konča z družino

Maja Hajdinjak, 10. 10. 2023
Arhiv Megras
Najuspešnejša mala podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg Benko-Tehne še Karba MGE, Megras, Tokam in Tratnjek
Aktualno

Najuspešnejša mala podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg Benko-Tehne še Karba MGE, Megras, Tokam in Tratnjek.

Karba MGE

Karba MGE je družinsko podjetje, v katerem se ukvarjajo s projektiranjem, proizvodnjo in montažo stavbnega pohištva (PVC, ALU, les), kioskov, predelnih sten in stropov, fasad ter čistih prostorov. Kot je povedal direktor Filip Karba, so z lanskim poslovnim letom zadovoljni, saj so povečali prodajo glede na leto 2021, ki je bilo še zaznamovano z epidemijo. Kar se tiče investicij, so se v podjetju v luči energetske krize naravnali trajnostno in v Ljutomeru zgradili sončno elektrarno velikosti 250 kW, ki je že v uporabi. »Sicer je bilo veliko manjših projektov, npr. v Splošni bolnišnici Ptuj smo prenavljali bolnišnično lekarno, laboratorije in negovalni oddelek. Opremili smo zasebno kliniko Artros v Ljubljani, ki se ukvarja z ortopedsko dejavnostjo, pa tudi številna gostišča v naši regiji, med drugim Gostišče Zorko in Stari hrast,« našteje nekaj projektov Karba. V prihodnje si v podjetju želijo povečati prodajo, sicer pa imajo odprte še dva ali tri večje projekte, med njimi Lekov projekt Objekt 70.

karba
Arhiv podjetja
V prihodnje si v podjetju želijo povečati prodajo, sicer pa imajo odprte še dva ali tri večje projekte, med njimi Lekov projekt Objekt 70.



Megras

Podjetje Megras je prepoznaven in poslovno uspešen dobavitelj prirobnic na trgih Evrope in širše, lokalno pa zanesljiv partner za izvajanje različnih storitev mehanske obdelave kovin in storitev prevozov z avtodvigali Hiab. Po besedah direktorja Dragana Mešiča so bili lanski rezultati pričakovani in zadani cilji uresničeni, zato so z rezultati zelo zadovoljni. »V lanskem letu smo nadgradili tehnologijo, predvsem v robotizaciji in CNC-obdelavi, investirali smo tudi v dodatne vire pridobivanja lastne energije,« je povedal. Kar se tiče načrtov podjetja, ne nameravajo delati nobenih velikih korakov, pravi Mešič, ker so časi nestanovitni. »Vsekakor pa moramo še vedno obnavljati in razvijati tehnologijo obdelave, da lahko ostanemo konkurenčni na trgu,« je dejal Mešič.

megras, dragan-mešič, ppl, pomursko-gospodarstvo, kovinska-industrija
A. Nana Rituper Rodež
Po besedah direktorja Dragana Mešiča so bili lanskoletni rezultati pričakovani in zadani cilji uresničeni, zato so z rezultati zelo zadovoljni.


Tokam

Podjetje Tokam je družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Nastalo je leta 1980 iz majhne ključavničarske delavnice Antona Kampuša, ki pa se je začela hitro širiti. Sprva so opravljali ključavničarska dela, kasneje pa so svojo dejavnost razširili in se specializirali za proizvodnjo in montažo transportne, manipulativne in skladiščne opreme. Ključavničarska delavnica se je v letu 1990 pripojila k novoustanovljenemu podjetju Tokam, katerega prva lastnika in ustanovitelja sta bila Anton in Marija Kampuš. Od leta 2002 je direktor Boštjan Kampuš. Njihov prvi izdelek je bila strojna transportna lestev LT-1, katere edini proizvajalec v Sloveniji so še danes. Izdelujejo različne transportne sisteme, regalna, visokoregalna in pretočna skladišča, predstavljajo ideje za različne logistične rešitve transporta na že obstoječi opremi ali novih investicijskih objektih.

tokam
Arhiv podjetja
Izdelujejo različne transportne sisteme, regalna, visokoregalna in pretočna skladišča, predstavljajo ideje za različne logistične rešitve transporta na že obstoječi opremi ali novih investicijskih objektih.

Tratnjek

Tratnjek je družinsko podjetje. So uvoznik in distributer za klimatske naprave in toplotne črpalke Samsung z več kot 30 leti izkušenj. Leta 2015 so pridobili neposredno zastopstvo proizvodov blagovne znamke Samsung na področju celotnega programa klimatizacije, toplotnih črpalk in velikih klimatskih sistemov za poslovne objekte. Pri tem ponujajo edino klimatsko napravo na svetu, ki ne piha, a hladi in deluje s pomočjo tehnologije Windfree. Kot je povedala direktorica Bojana Tratnjek, so v podjetju s poslovnim letom 2022 zadovoljni, saj so presegli zastavljene cilje. »V lanskem letu smo ohranili poslovne partnerje na področju klimatizacije in toplotnih črpalk in tudi pridobili nove partnerje v Sloveniji in Avstriji,« pove. »Smo med vodilnimi v svoji panogi v Sloveniji in to želimo nadgraditi ter skupaj s podjetjem Samsung postati vodilno podjetje na področju klimatizacije v Sloveniji. V načrtu imamo dograditev poslovnih prostorov, za kar smo že lani kupili sosednjo gradbeno parcelo,« je povedala o načrtih podjetja.

tratnjek
Arhiv podjetja
So uvoznik in distributer za klimatske naprave in toplotne črpalke Samsung z več kot 30 leti izkušenj.

mala-podjetja pomursko-podjetje-leta-2022 tratnjek karba-mge megras tokam