vestnik

(Najuspešnejša mala podjetja v regiji) Vsak pride skozi predor

Damjana Nemeš, 24. 11. 2020
Osebni arhiv
Podjetje GMW Weindorfer redno skrbi za širjenje voznega parka ter posodobitev strojev.
Aktualno

Posodabljanje strojne opreme ter vlaganje v znanje sta ključna za uspeh podjetij. Epidemija vplivala na obseg dela in promet

Po izboru komisije v akciji Pomursko podjetje leta so bila v letu 2019 najuspešnejša mala podjetja v regiji Kodila, GMW, Artex, SEMS in Lek Veterina. V kategorijo malo podjetje smo uvrstili tista, ki imajo manj kot petdeset zaposlenih, njihov letni promet pa ne presega desetih milijonov evrov. 

V družinskem podjetju Artex iz Lendave, ki ima več kot štiridesetletno tradicijo, se ukvarjajo s proizvodnjo skladiščne opreme. Petdeset zaposlenih v matični družbi ter deset zaposlenih v hčerinski, ki sta na isti lokaciji, letno izdela več kot dva tisoč ton regalov, pri proizvodnji so jim v pomoč univerzalni in namenski obdelovalni stroji. Kot je povedal direktor podjetja Mitja Bensa, je njihovo glavno tržišče Slovenija, poslujejo pa tudi v Nemčiji, Avstriji, Romuniji ter na Madžarskem in Hrvaškem. »Čeprav smo bili v začetku marca vsi postavljeni v neznan in nepredvidljiv položaj, smo sedaj, ko se leto izteka, lahko zadovoljni. V podjetju nismo imeli zastojev, prav tako dosegamo zastavljene poslovne načrte. Čeprav izdelujemo blago investicijske narave, ki ga kupci potrebujejo, ko je gospodarstvo v dobri kondiciji, se nam je izšlo dokaj pozitivno. Res pa je, da bo za nas, ki vodimo podjetje, najverjetneje nekoliko težje v prihodnjem letu,« pove Bensa. Kljub nepredvidljivi prihodnosti investicijskega ciklusa v podjetju ne bodo ustavljali, investicije načrtujejo že v naslednjem letu. »Računamo, da bomo nabavili tudi nekaj nove opreme, če pa bosta prvi četrtletji prihodnjega leta takšni, kot pričakujemo, bomo zastavili tudi gradnjo objekta. Če bo torej delovanje na trgu dokaj normalno, nas tudi ta situacija ne bo preveč ustavila,« poudari direktor podjetja. 

artex skupina
Arhiv podjetja
V podjetju Artex je zaposlenih 60 ljudi, od tega 50 v matični družbi, 10 pa v hčerinski.

Največ delajo za nemški in avstrijski trg
»Letošnje leto za nas ni bilo najboljše, saj nas je prvi val epidemije močno prizadel. Proizvodnja nam je upadla za približno 60 odstotkov. Kljub temu ostajamo zvesti naši zastavljeni strategiji, na tak način tudi delamo, saj verjamem, da vsak enkrat pride skozi temen predor. Vsekakor si želimo, da bi tudi čez nekaj desetletij naše podjetje še vedno obstajalo na trgu,« je povedal Emil Stojko, ustanovitelj in tehnični direktor podjetja SEMS. Podjetje, ki je specializirano za mehansko in strojno obdelavo različnih kovin, predvsem za potrebe elektrarn in ladijske industrije, je na trgu od leta 2007, vendar je Stojko kot samostojni podjetnik posloval že leta 1998. Na podlagi pridobljenih izkušenj je začrtal novo smer razvoja podjetja, ki danes zaposluje trideset ljudi. »Naše delo poteka enoizmensko, moram pa povedati, da so vsi naši zaposleni strokovnjaki, vsak na svojem področju.«

gmw-weindorfer, gmw
Osebni arhiv
Podjetje SEMS je specializirano za mehansko in strojno obdelavo različnih kovin, predvsem za potrebe elektrarn in ladijske industrije.

Podjetje, ki ponuja različne storitve obdelave kovin, kot so struženje, rezkanje, žarjenje, normaliziranje ter merjenje, ima več kot petdeset strojev, ki jih vseskozi posodabljajo in tako stopajo v koraku s časom pri razvoju tehnologije. »Vseskozi skrbimo za izobraževanje naših zaposlenih, saj je to ključno za uspeh. Hkrati se povezujemo s poklicnimi šolami in dijakom, ki se odločijo za tovrstne poklice, ponujamo opravljanje prakse.« Podjetje je skozi leta obstoja raslo in se razvijalo, vse več povpraševanja je dobilo tudi iz tujine. Kot je pojasnil Stojko, je kar osemdeset odstotkov dela, ki ga opravijo, namenjenega za avstrijski in nemški trg, dvajset odstotkov pa za slovenska podjetja.

Število zaposlenih se z leti povečuje

Gradbeno podjetje GMW Weindorfer je v celoti usmerjeno na slovenski trg. Kot je pojasnila direktorica Petra Weindorfer, so v preteklosti veliko poslovali v Avstriji, v zadnjih letih pa imajo dovolj dela pri nas. »Tudi v začetku letošnjega leta nam je kazalo zelo dobro, saj smo pridobili veliko poslov, vendar za vse takrat še nismo sklenili pogodb. Kljub pojavu epidemije smo imeli veliko odprtih poslov še od prej, zato smo lahko nemoteno delali. Nismo zmanjšali števila delavcev, čeprav se nastali položaj nekoliko pozna v prometu,« je o letošnjih posebnih razmerah povedala Weindorferjeva, ki je na čelu podjetja od leta 2012. Gradbeno podjetje za nizke in visoke gradnje sodeluje tako z javnimi kot zasebnimi naročniki, na domačem trgu pa je prisotno vse od leta 1992. V tem času se je razvijalo in raslo, povečevalo se je tudi število zaposlenih. »V sezoni imamo zaposlenih približno sto delavcev, od tega jih je sedemdeset zaposlenih za nedoločen čas,« še pove direktorica podjetja. Dodala je, da se iz leta v leto širijo, posodabljajo pa tudi vozni park in stroje, ki jih potrebujejo za delo.

gmw-weindorfer, gmw
Osebni arhiv
Po izboru komisije v akciji Pomursko podjetje leta so bila v letu 2019 najuspešnejša mala podjetja v regiji Kodila, GMW, Artex, SEMS in Lek Veterina.

Več o zmagovalnem podjetju si lahko preberete TU

ppl mala-podjetja pomurje