vestnik

(Najuspešnejša srednje velika podjetja v letu 2022) Dobri rezultati kljub zapletenim časom

Majda Horvat, 8. 10. 2023
Nataša Juhnov
Najuspešnejša srednje velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg Pomurskih mlekarn še Arcont IP, Rosenbauer, VAR in Vigros.
Aktualno

Najuspešnejša srednje velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg Pomurskih mlekarn še Arcont IP, Rosenbauer, VAR in Vigros

Arcont IP

Podjetje s proizvodnimi in upravnimi prostori v Gornji Radgoni je eden izmed najpomembnejših slovenskih proizvajalcev vrhunskega stavbnega pohištva iz umetnih mas in aluminija. V prvem delu minulega leta je poslovanje zaznamovalo visoko povpraševanje, s čimer so dosegli rekordne rezultate prodaje. V drugi polovici leta pa se je že čutilo ohlajanje povpraševanja in z njim ohlajanje gospodarske klime. V podjetju, v katerem je zaposlenih 164 ljudi, so v minulem poslovnem letu ustvarili 21 milijonov evrov prihodkov in so pripravljeni na izzive, ki jih prinašajo novi pogoji poslovanja.

arcont-ip, proizvodnja-oken
Nataša Juhnov
Podjetje Arcont IP s proizvodnimi in upravnimi prostori v Gornji Radgoni je eden izmed najpomembnejših slovenskih proizvajalcev vrhunskega stavbnega pohištva iz umetnih mas in aluminija.

Rosenbauer



Družba je del avstrijske skupine Rosenbauer, največjega proizvajalca gasilske opreme na svetu. V Gornji Radgoni so se specializirali za izdelavo polipropilenskih rezervoarjev za vodo za gasilska vozila in za izdelavo podaljšanih kabin za gasilska vozila in tovornjake. Tudi njihovo podjetje se je lani spopadalo s številnimi negativnimi dejavniki, predvsem zaradi težav v dobavnih verigah pa niso dosegli napovedane realizacije. Kljub temu so poslovno leto končali uspešno. Podjetje Rosenbauer, ki ima 150 zaposlenih, je lani prodalo za 32,5 milijona evrov izdelkov in storitev ali za kar 6,9 milijona evrov več kot leto prej.

gornja-radgona, rosenbauer, oprema-za-gasilce, proizvodnja
Nataša Juhnov
V Gornji Radgoni so se v Rosenbauerju specializirali za izdelavo polipropilenskih rezervoarjev za vodo za gasilska vozila in za izdelavo podaljšanih kabin za gasilska vozila in tovornjake.

VAR

Izvozno usmerjeno podjetje s poslovnim sedežem in proizvodnjo v Gornji Radgoni več kot 95 odstotkov prihodkov ustvari s prodajo svojih izdelkov avtomobilski panogi. Njihovi izdelki so sestavni deli karoserij za osebne avtomobile predvsem visokega cenovnega razreda. Avtomobilska industrija je v zelo zapletenem času, zato pri podjetju v prihodnost gledajo z nekaj previdnosti, a hkrati optimistično. Lotevajo se namreč postavitve proizvodnega obrata v novem delu industrijske cone v Meleh. Kljub zahtevnemu obdobju je podjetje Var, ki zaposluje 87 delavcev, lani ustvarilo 14 milijonov evrov prihodkov in doseglo najboljši rezultat poslovanja v zadnjih petih letih.

var, gornja-radgona
Vanesa Jaušovec
Izvozno usmerjeno podjetje VAR s poslovnim sedežem in proizvodnjo v Gornji Radgoni več kot 95 odstotkov prihodkov ustvari s prodajo svojih izdelkov v avtomobilski panogi.

Vigros

Podjetje s sedežem v Puconcih je po več kot tridesetih letih dela postalo vodilni uvoznik in distributer živil v Sloveniji. Skrbno zgrajena mreža dobaviteljev in razvita distribucijska mreža sta njihovi glavni konkurenčni prednosti. Poznajo jih veliki in manjši trgovci, gostinci, hotelirji, kuharji v šolah, bolnišnicah, torej vsi, ki skrbijo za trgovinsko in kulinarično ponudbo v restavracijah in drugih prehranskih obratih. Podjetje je lani ustvarilo rekordni rezultat prodaje, 28 milijonov evrov, kar je pomenilo 41-odstotno rast v primerjavi z letom prej. S tem so lahko sledili izjemni rasti stroškov, a ne glede na vse negotovosti, ki so zaznamovale poslovno leto, dosegli poslovni rezultat, ki je močno nad pričakovanim.

vigrous_02
Vestnik.si
Podjetje Vigros s sedežem v Puconcih je po več kot tridesetih letih dela postalo vodilni uvoznik in distributer prehrambnih artiklov v Sloveniji.

srednje-velika-podjetja pomursko-podjetje-leta-2022 arcont-ip vigros var rosenbauer