vestnik

(Najuspešnejša velika podjetja v letu 2022) Igralci na svetovnih trgih

Andrej Bedek, 6. 10. 2023
Jure Kljajić
Najuspešnejša velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg GMT še Arcont, Elrad Electronics, Panvita Mir in Radenska.
Aktualno

Najuspešnejša velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg GMT še Arcont, Elrad Electronics, Panvita Mir in Radenska

Arcont

V Arcontu, največjem proizvajalcu modularnih bivalnih enot v Evropi in stavbnega pohištva, kjer si kruh služi čez 850 ljudi, kljub zahtevnim tržnim razmeram stavijo na znanje in veliko vlagajo v tehnološki razvoj. Gornjeradgonska delniška družba, ki je v lasti avstrijske družbe Containex iz koncerna Walter Group, je v zadnjih dveh letih nanizala za več kot 11 milijonov evrov investicij, od robotizacije do nakupa poslovnih prostorov propadle Escade. »To je znak, da dobiček, ki ga ustvarjamo, namenimo razvoju,« pravi Miran Fujs, predsednik uprave, »utrjujemo pa tudi svoj položaj znotraj poslovne skupine, poleg proizvodnje smo edini kompetenčni center, vidno vlogo pa imamo tudi pri projektih na ravni koncerna, predvsem na področju digitalizacije.« Ob tem so v Arcontu okoljsko odgovorni, saj so si pridobili okoljevarstveni standard 14001.

arcont-gornja-radgona, direktor-miran-fujs, containex
Jure Kljajić
V Arcontu, največjem proizvajalcu modularnih bivalnih enot v Evropi in stavbnega pohištva, kjer si kruh služi čez 850 ljudi, kljub zahtevnim tržnim razmeram stavijo na svoje znanje in veliko vlagajo v tehnološki razvoj.

Elrad Electronics

Elrad Electronics je visokotehnološko podjetje, ki razvija, proizvaja in prodaja elektronske sklope. Leta 2020 so se izločili iz podjetja Elrad International, ki je bilo v Gornji Radgoni ustanovljeno pred več kot dvajsetimi leti. Poslujejo na številnih tujih trgih, celotna skupina pa šteje skoraj 2000 zaposlenih. Generalni direktor Boris Štefančič pravi, da so se v izzivih, ki jih je prinesla pandemija covida-19, prilagodili spremenjenim razmeram poslovanja in ohranjali poslovne odnose s strankami na evropskem, azijskem in ameriškem trgu. Lokacijo v Gornji Radgoni vidijo kot visokotehnološko, tu nadaljujejo uvajanje naprednih tehnologij (robotizacija, avtomatizacija) in sistemov (industrija 4.0, 5.0) v proizvodnji ter premišljeni digitalizaciji (smart conectivity) v celotnem podjetju. Elrad ostaja zvest svoji viziji »postati prva izbira pri naših kupcih«.

elrad-electronics, gornja-radgona
Arhiv podjetja Elrad Electronics
Družba Elrad Electronics je visokotehnološko podjetje, ki razvija, proizvaja in prodaja elektronske sklope.

Panvita Mir

Podjetje s stoletno tradicijo, ki je iz majhnega obrata v Gornji Radgoni preraslo v vodilnega proizvajalca mesnih izdelkov in je edino mesnopredelovalno podjetje v Sloveniji, registrirano za kombinirano predelavo belega in rdečega mesa. Osnovne surovine za predelavo in proizvodnjo mesnih izdelkov si zagotavljajo na lastnih farmah prašičev in perutnine ter v klavnicah znotraj Skupine Panvita. Trgu letno ponudijo 19 tisoč ton svežega mesa, polpripravljenih mesnih izdelkov, barjenih, poltrajnih in sušenih mesnin. Prav tako zagotavljajo brezalergensko proizvodnjo mesnih izdelkov, ki jih na trgu ponujajo pod blagovno znamko AVE. Globalne razmere puščajo posledice tudi v živilskopredelovalni industriji, kažejo se v moteni preskrbi in dvigu cen surovin ter energentov, a družba izpolnjuje lastna pričakovanja.

meso, Mesni center,
Aleš Cipot
Panvita Mir je podjetje s stoletno tradicijo, ki je iz majhnega obrata v Gornji Radgoni preraslo v vodilnega proizvajalca mesnih izdelkov in je edino mesnopredelovalno podjetje v Sloveniji, ki ima registracijo za kombinirano predelavo belega in rdečega mesa.

Radenska

Podjetje z 242 zaposlenimi, ki je od leta 2016 del češke skupine Kofola, je lani ustvarilo 43,8 milijona evrov prihodkov, z razširjeno paleto izdelkov pa si za letos obetajo, da bodo prodali za 48,6 milijona evrov izdelkov, kar je desetino več. Okoli 70 odstotkov celotne proizvodnje, ki obsega 160 milijonov litrov pijače Radenske Adriatic, pod katero sodita tako Radenska v Sloveniji kot na Hrvaškem, tvorijo naravne mineralne in izvirske vode. Preostalo so brezalkoholne pijače lastnih blagovnih znamk Ora, Oaza, Studena+ ledeni čaj in pijače znamke Pepsi, ki jih polnijo po licenci. Radenska še vedno največ pijač proda na slovenskem trgu, kar 60 odstotkov. Nastopajo sicer na desetih trgih, od tujih je najmočnejši hrvaški z 32 odstotki, na Kosovu in v Bosni ustvarijo pet odstotkov prihodkov, po nekaj odstotkov pa tudi na trgih Italije, Avstrije in ZDA.

radenska, mario-šefčovič
Nataša Juhnov
Radenska še vedno največ svojih pijač proda na slovenskem trgu, kar 60 odstotkov.

velika-podjetja pomursko-podjetje-leta-2022 elrad radenska panvita-mir arcont