vestnik

Največ kršitev pri izplačilih regresa v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini

M.V., 10. 11. 2020
Nataša Juhnov
Letos so murskosoboški inšpektorji ugotovili 77 kršitev pri izplačilu regresa. V enakem obdobju lani pa 150.
Aktualno

Inšpektorat izreče globo za prekršek, do regresa le s pomočjo sodišča

Zakon o delovnih razmerjih določa, da delodajalec delavcu izplača regres za letni dopust do 1. julija tekočega koledarskega leta oziroma v primeru likvidnostnih težav do 1. novembra tekočega koledarskega leta, če to omogoča kolektivna pogodba. Intervencijski ukrepi, povezani s koronavirusom, na to obveznost delodajalca ne vplivajo.

Komu prijaviti neizplačilo regresa?

Za nadzor nad izvajanjem določb zakona je pristojen Inšpektorat RS za delo. Tako se lahko delavci v primeru kršitev pravic iz delovnega razmerja s prijavo obrnejo nanj, pri tem je pomembno, da v prijavi navedejo čim bolj konkretne podatke o domnevnih kršitvah in čim bolj natančne podatke o delodajalcu. »Ob tem pojasnjujemo, da lahko inšpektor za delo delodajalcu izreče globo za storjene prekrške in mu z ureditveno odločbo naloži spoštovanje delovnopravnih predpisov v prihodnje, ne more pa delodajalcu odrediti izplačila denarnih terjatev, na primer regresa, delavcu,« so pojasnili pri inšpektoratu. Regres mora delavec uveljavljati neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem, in sicer v petih letih.

Zaznavajo manj kršitev

Inšpektorji območne enote Murska Sobota so v letu 2020, do zadnjega oktobra, ugotovili 77 kršitev glede izplačila regresa. »Opozarjamo, da se te kršitve nanašajo tudi še na neizplačilo regresa za leto 2019, lahko pa še tudi kakšno leto pred tem,« je povedal glavni inšpektor Jadranko Grlič. V enakem obdobju preteklega leta so inšpektorji območne enote Murska Sobota ugotovili 150 tovrstnih kršitev. Tudi v letu 2020 jih je bilo največ v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini.

kršitve inšpekcije