vestnik

Največ kršitev v šolstvu ugotovili pri zaposlenih v osnovni šoli

Vestnik, 30. 10. 2020
Jure Zauneker/Vestnik.si
Inšpektorat bo tudi v prihodnje vsakodnevno izvajal izredne nadzore v zvezi upoštevanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Inšpektorat RS za šolstvo in šport je v 151 zavodih vzgoje in izobraževanja zaznal 77 kršitev, večina je bila storjena s strani zaposlenih.

Kot so zapisali so izredni inšpekcijski nadzor izvedli v 77 vrtcih, 47 osnovnih šolah, 27 srednjih šolah in dijaških domovih. Ob tem so zaznali 66 kršitev s strani zaposlenih in 11 s strani staršev in dijakov.

Največ kršitev ugotovili v osnovnih šolah

"Največ kršitev zaposlenih smo ugotovili v osnovnih šolah in sicer 35, pri čemer je bilo ugotovljeno, da zaposleni ne nosijo oziroma nepravilno nosijo maske v skupnih prostorih oziroma, da ne vzdržujejo ustrezne razdalje v skupnih prostorih (najpogosteje v zbornicah)," so zapisali.  Dvajset kršitev zaposlenih so zaznali v vrtcih in enajst kršitev v srednjih šolah in dijaških domovih, pri čemer je bilo najpogosteje ugotovljeno, da zaposleni ne uporabljajo maske v skupnih prostorih, oziroma jo imajo nepravilno nameščeno (pod nosom, pod brado). Ugotovljene kršitve, ki so jih storili starši oziroma v enem primeru dijak, se pa nanašajo na neuporabo maske v prostorih zavodov vzgoje in izobraževanja. Največ kršitev staršev je bilo ugotovljenih v osnovnih šolah (7), v štirih primerih pa so starši kršili zakonodajo na območju vrtcev.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Največ kršitev zaposlenih so ugotovili v osnovnih šolah in sicer 35, pri čemer je bilo ugotovljeno, da zaposleni ne nosijo oziroma nepravilno nosijo maske v skupnih prostorih oziroma, da ne vzdržujejo ustrezne razdalje v skupnih prostorih - najpogosteje v zbornicah.

Predlog zoper posameznika lahko poda tudi ravnatelj

Inšpektorat bo tudi v prihodnje vsakodnevno izvajal izredne nadzore v zvezi upoštevanje ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Ravnatelje so seznanili tudi z možnostjo podaje predloga za začetek postopka o prekršku zoper posameznika, ki ne upošteva omejitev in ukrepov na območju zavodov. Oškodovanec - v tem okviru je to šola, katero zastopa ravnatelj - lahko poda predlog zoper posameznika, pri čemer mora na podlagi drugega odstavka istega člena navesti osebne podatke kršitelja, opisati dogodek ter navesti tudi druga dejstva in dokaze, katere bo prekrškovni organ nato uporabil pri uvedbi in vodenju postopka o prekršku. Omenjeni pisni predlog pa pošljejo na naslov Inšpektorata RS za šolstvo in šport, ki bo zoper posameznika uvedel ustrezen postopek v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih.

šolstvo inšpektorat covid--19