vestnik

Največ povoženih in pogrešanih živali v obdobju novega leta. Kako jih zaščititi?

Vestnik.si, 12. 12. 2023
Damjana Nemeš
Poskrbite za svoje živali tudi v zimi.
Aktualno

Zima predstavlja nevarnost za živali zaradi mraza, pomanjkanja hrane in pirotehnike.

Pokanje pirotehnike predstavlja stres za živali, saj imajo veliko bolj izostren sluh kot ljudje. V veliko primerih se privezane ali zaprte živali počutijo ujete, saj čutijo velik strah in paniko, psi pa pogosto pobegnejo od doma. V teh primerih jih lahko povozi avto ali pa se izgubijo za vedno, največ povoženih in pogrešanih živali je namreč ravno v obdobju novega leta. 

Društvo za zaščito živali Pomurja je pripravilo nekaj nasvetov, kako zaščititi živali. Svetujejo, da se živalim čez dan posvetite, pse pa peljete na dolg sprehod, da bodo utrujeni. Da preprečite pobeg, jim omogočite umik v notranjost. Prostor naj bo čim bolj zvočno in vizualno izoliran za zunanji hrup in bliskanje, poskrbite za zaprta in pokrita okna, prižgete pa lahko tudi televizijo in radio. Živalim delajte družbo, a pomembno je, da jih ob poku ne tolažite, saj bi s tem potrdili njihov strah. Pomirite jih s svojim umirjenim vedenjem in zamotite z igro ali priboljškom. V skrajni situaciji obiščite veterinarja, ki predpiše ustrezno pomirjevalno sredstvo, nikakor pa ne smete dajati zdravil po lastni presoji. Ob hudi stiski, živali že nekaj tednov prej navajajte na pokanje in počasi stopnjujte glasnost, intenziteto in trajanje. 

Ptice hranite vso zimo, ježke ne zbujajte 

Zima je sicer obdobje v naravi, ki predstavlja mirovanje in umik, veliko živali čez zimo hibernira. Ostalim živali lahko pomagate tako, da jim omogočite varno in toplo zatočišče. Zunanje hiške so tako naj dvignjene od tal in napolnjene s slamo, nikakor pa ne z odejami, saj se blago napije vlage in potem hladi. V izredno nizkih temperaturah, živali namestite v notranje prostore. Hranite jih z briketi in redno menjujte vodo, da voda ne zmrzne. Če se odločite za hranjenje ptic, jih hranite vso zimo, saj se bodo zanašale na vas in si v tem času ne bodo iskale hrano drugje. Hranite jih lahko s semeni in oreščki, nikakor pa ne s kruhom, saj jim škodi. Ježkom nastavite mačje brikete in vodo, nikakor pa jih ne zbujajte, saj jim tako ogrožate živali. 

živali pirotehnika zima društvo-za-zaščito-živali-pomurje