vestnik

(Brezplačna pravna pomoč) Največkrat o dedovanju in sosedskih sporih

Ines Baler, 25. 3. 2020
Profimedia
Brezplačno pravno pomoč vsako leto pravniki zagotavljajo tudi ob dnevu odvetniške pravne pomoči pro bono.
Aktualno

Do leta 2017 je Zavod PIP v svoji pisarni v Murski Soboti občanom in občankam pomurskih občin zagotavljal brezplačno pravno pomoč oziroma svetovanje, občine pa so storitev sofinancirale. Preverili smo, ali so se občine po tem, ko je zavod poslovalnico v Murski Soboti zaprl, odločile občanom ponujati to storitev kako drugače.

Med redkimi občinami, ki brezplačno pravno pomoč še zagotavljajo, je gornjeradgonska. Svetovanje ponujajo na sedežu občine dvakrat mesečno, vsak prvi in tretji delovni ponedeljek v mesecu, po predhodnem naročilu ga pogodbeno izvaja odvetniška pisarna Iztoka Drozdka. V letu 2019 je storitev izkoristilo pet občanov, v letu prej pa 13. »Najpogostejše tematike, s katerimi so se na pravnike obračali občani, so dedovanje, izpraznitve in izselitve iz stanovanja ter razpad zakonske zveze,« pove župan Stanislav Rojko.

d7a63f3644310e594492ee529d015b72
Nataša Gider
Stanislav Rojko pravi, da v Gornji Radgoni svetovanje ponujajo na sedežu občine dvakrat mesečno, vsak prvi in tretji delovni ponedeljek v mesecu.

V Občini Tišina je brezplačna pravna pomoč zagotovljena trikrat letno, predvidoma po šest ur na termin, ter kadar koli v delovnem času izvajalca, in sicer kot osebni obisk občana na sedežu izvajalca, po telefonu ali po elektronski pošti. Storitev izvaja Intelektum, zavod za izobraževanje, raziskovanje in svetovanje Maribor. »Lani je bilo brezplačno pravno svetovanje po telefonu zagotovljeno 14 občanom, po elektronski in po navadni pošti trem občanom in na sedežu zavoda šestim občanom,« so povedali. Sporočili so še, da je največ primerov s področja stvarnega prava, od sosedskih sporov, neurejenih mej do služnosti, veliko vprašanj je tudi s področja dedovanja. »Občani so največ spraševali o veljavnosti oporok, nujnih deležih in poteku zapuščinskega postopka. Zaznali pa smo tudi veliko število sporov na področju izvršilnega prava, predvsem glede možnosti vložitve ugovorov zoper sklep o izvršbi,« pojasnjujejo. 

299d32a5cb610000443fcf1e126e08d6
Nataša Juhnov
"Kljub temu da od leta 2017 Zavod PIP na območju Mestne občine Murska Sobota ne izvaja storitve brezplačne pravne pomoči, je mestna uprava na razpolago občankam in občanom, da jim v okviru pristojnosti ponudi pravno pomoč in svetuje ter jih napoti na pristojne upravne organe in sodišča," pravijo na občini.

Do leta 2017 je brezplačno pravno svetovanje v okviru omenjenega zavoda občanom zagotavljala tudi Mestna občina Murska Sobota. V tistem letu je bila ta storitev zagotovljena 317-krat. »Kljub temu da od leta 2017 Zavod PIP na območju Mestne občine Murska Sobota ne izvaja storitve brezplačne pravne pomoči, je mestna uprava na razpolago občankam in občanom, da jim v okviru pristojnosti ponudi pravno pomoč in svetuje ter jih napoti na pristojne upravne organe in sodišča,« pravijo na občini in dodajajo, da po pomoč prihajajo največkrat tisti, ki si zaradi težkih socialnih in ekonomskih razmer težko zagotavljajo pravno varstvo.

 »Področja svetovanja so različna, na področju stvarnega prava gre največkrat za sosedske spore, na področju sociale za razne vrste socialnih pomoči, na področju delovnega prava za kršitve delovnopravne zakonodaje, na področju dednega prava pa za zapuščinske postopke,« še pojasnijo. Občani se nanje obrnjeno tudi po pomoč s področja upravnega prava. Težave se nanašajo na razumevanje upravnih in sodnih dokumentov, administrativne ovire, prosijo jih za pomoč pri sestavljanju vlog in izpolnjevanju obrazcev. Dodajajo pa še, da je ta pomoč omejena in mora biti v skladu s pristojnostmi občine. 

f5fdbccdb9f8af4e8045959409bafc2a
Pixabay
Preverili smo, ali občine občanom ponujajo brezplačno pravno pomoč.

Nekatere občine razmišljajo o uvedbi pomoči


S pravnoinformacijskim centrom ali zavodom, ki bi brezplačno ponujal pravno pomoč občanom, nima sklenjene pogodbe Občina Ljutomer. Ta skuša občanom pri težavah pomagati v okviru občinske uprave, upoštevajoč svoje pristojnosti in možnosti. Občina Dobrovnik, ki trenutno nima urejene storitve, razmišlja, da bi v letošnjem letu tako storitev uvedla. »Našim občanom smo v občinski upravi vedno na razpolago za dajanje informacij iz naše pristojnosti, pomagamo pa jim tudi glede neformalnih in neobvezujočih pravnih vprašanj v smeri napotitev na pristojne institucije,« so pojasnili. Do leta 2017 je storitev omogočala tudi Občina Rogašovci, trenutno pa občanom le svetujejo in jih usmerjajo na pristojne institucije.

Županja Občine Grad Cvetka Ficko je povedala, da v občini posebne brezplačne pravne pomoči trenutno ne zagotavljajo, da pa imajo občani na voljo brezplačno pravno pomoč v skladu z zakonom o brezplačni pravni pomoči in brezplačno svetovanje v akciji Dan odvetniške pravne pomoči pro bono. »Občina Kobilje občanom ne ponuja brezplačne pravne pomoči, saj za tovrstne aktivnosti nima ustreznega kadra. Pomagamo pa z informacijami in pri izpolnitvi vlog za brezplačno pravno pomoč osebam, ki so do te pomoči upravičene. To so osebe, ki glede na svoj finančni položaj ali položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogle stroškov sodnega postopka. Take osebe s prošnjo napotimo na pristojno okrožno sodišče, ki tovrstno pomoč dodeljuje,« pravijo v Občini Kobilje. 

Iztok Fartek
Nataša Juhnov
"Ko je pravna pisarna prenehala delovati, smo imeli nekaj vprašanj občank in občanov, ali se bo pisarna ponovno odprla. Do danes se to še ni zgodilo," je povedal Iztok Fartek.

Da omenjene storitve ne zagotavljajo, so nam odgovorili še v občinah Veržej, Cankova, Odranci, Radenci, Apače, Hodoš, Kuzma, Križevci, Turnišče, Puconci in Lendava. Med njimi je tudi Občina Šalovci, župan katere Iztok Fartek pravi: »Ko je pravna pisarna prenehala delovati, smo imeli nekaj vprašanj občank in občanov, ali se bo pisarna ponovno odprla. Do danes se to še ni zgodilo. Če bi obstajali interes, pripravljenost in volja po ponovnem odprtju podobne pisarne, bi Občina Šalovci to podprla in sofinancirala delovanje.«

sosedski-spori dedovanje zavod-pip