vestnik

Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe ostaja skupno gospodinjstvo. Ne smemo pozabiti na zaščitno obnašanje

Vestnik, 4. 5. 2021
Sta
nuška čakš jager
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede koronavirusne bolezni je sodelovalanamestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Nuška Čakš Jager je predstavila epidemiološke razmere v svetu in v Sloveniji. Število potrjenih primerov nakazuje velik porast v jugovzhodni Aziji, v ostalih delih sveta pa je viden upad. Omenjen porast števila primerov pa vpliva tudi na dvig krivulje števila obolelih za covidom in števila smrti. V zadnjem tednu je največ okužb beležila Indija, sledile so Združene države Amerike, Brazilija, Turčija in Francija. 

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni je dejala še, da se zadnje tri tedne trend zmanjšuje v Evropski uniji. Trendi kazalnikov so v večini držav stabilni ali pa nakazujejo upad okužb. Se pa nekatere spopadajo z novim porastom in pri tem je omenila Hrvaško, Ciper, Nemčijo, Latvijo, Litvo in Nizozemsko. Skrbi pa jo, da vse države poročajo o večji zasedenosti bolnišnic. 

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 457, najverjetnejša lokacija prenosa okužbe je družina oziroma skupno gospodinjstvo, sledi pa neznani vir. Kot pozitivno je izpostavila dejstvo, da upada število okužb pri pedagoških delavcih v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kar je posledica cepljenja. Prav tako je to vidno v domovih za starejše, kjer so v zadnjem tednu zaznali zgolj štiri primere. 

Čakš Jagrova je ob koncu še pozvala k zaščitnemu obnašanju. Pravi, da dokler ne bo tako visoke precepljenosti, da bi lahko zaščitno obnašanje opustili, na to ne smemo pozabiti. Opozorila je tudi, da je lahko že manjši prehlad okužba s covidom-19, zato je pomembno, da se testiramo že, če imamo manjše simptome. Drugi ukrep je cepljenje, tretji pa upoštevanje karantene in izolacije. 

koronavirus nuška-čakš-jager maja-bratuša vladna-konferenca