vestnik

Naložbeni sklad prleškemu podjetju, ki ga obravnava tudi inšpektorat za delo, zagotovil svež kapital in živo solato ohranil pri življenju

Majda Horvat, 12. 10. 2024
Arhiv podjetja Panorganix
Kaj je podjetje, ki je načrtovalo postavitev rastlinjakov še v več evropskih državah in celo na Bližnjem vzhodu s ciljem postati eden največjih pridelovalcev solat in zelišč, privedlo do likvidnostnega zloma?
Aktualno

Visokoleteči načrti za nove rastlinjake po Evropi in Savdski Arabiji nasedli na čeri.

Naložbeni sklad Alfi je podjetju Panorganix zagotovil svež kapital, s katerim je rešil najbolj znanega slovenskega pridelovalca solate, zelišč in drugih vrtnin, ki je zaslovel s tako imenovano živo solato. Ljutomersko podjetje je namreč zašlo v velike likvidnostne težave. Po prejemu finančne injekcije so prve dni oktobra »oživeli« vsi trije prej blokirani transakcijski računi podjetja, zaposleni pa so prejšnji teden prejeli tudi plače za nazaj, prav tako so bili poravnani socialni prispevki.

Vstop sklada Alfi v Panorganix je bila pričakovana odločitev, ker je sklad že tudi vpisan kot zastavni upnik za zavarovanje glavnice posojila do višine 5,8 milijona evrov, ki pa je zapadlo že marca letos. Kako se bo s to finančno injekcijo spremenila lastniška struktura podjetja in koga bo Alfi postavil v vodstvo podjetja, bo vidno šele z vpisom sprememb v sodni register.


A bolj kot to je finančni rešilni pas v tem trenutku pomemben za stabilizacijo poslovanja. To pomeni, da bo podjetje lahko poslovalo naprej ter zelenjavo pridelovalo tudi v zimskem času, kar je njegova pomembna konkurenčna prednost. Zimska pridelava solate je namreč povezana z visokimi stroški energije.

Slaba poletna sezona

Kaj je podjetje, ki je načrtovalo postavitev rastlinjakov še v več evropskih državah in celo na Bližnjem vzhodu s ciljem postati eden največjih pridelovalcev solat in zelišč, privedlo do likvidnostnega zloma? Niko Miholič, direktor prodaje, pojasnjuje, da so bili začetni meseci v primerjavi s prejšnjim letom poslovno zelo uspešni zaradi zagona pridelave v novih rastlinjakih, ki so jih postavili tako v Sloveniji kot v Romuniji. »Likvidnostne težave, ki so nastopile sredi poletja, so bile izključno posledica slabe poletne sezone,« poudarja sogovornik. Avgusta zaposleni tudi niso več prejemali plač. Dodatno so poslovanje bremenili še visoki stroški energije v začetku leta, za katere kot kmetijsko gospodarstvo niso prejeli od države niti evra subvencije.

Finančni vložek, ki ga je zagotovil sklad Alfi, je torej namenjen stabilizaciji poslovanja podjetja Panorganix, za katerega je direktor in ustanovitelj Mario Kurtović še lani napovedoval izjemno rast in širitev. Po rastlinjakih, ki jih ima to podjetje v Sloveniji, Avstriji in Romuniji, naj bi z investitorji število teh pomembno povečali še po Evropi. Samo s posojili bi namreč rasli prepočasi, je zbiranje svežega kapitala pojasnjeval Kurtović. Na tak način naj bi zbrali 25 milijonov evrov, s katerimi bi rastlinjake zagnali še v predmestju Berlina, v Budimpešti, okolici Zagreba in Beograda. Ob teh naj bi vlagatelja že imeli za rastlinjak v Riadu v Savdski Arabiji.

panorganix, ljutomer, generali-growth-eguity-fund, niko-miholič
Panorganix
Stabilizacija poslovanja podjetja Panorganix je pomembna še z vidika ohranjanja samooskrbe z zelenjavo in sadjem, kakor tudi za ohranjanje delovnih mest in socialne varnosti zaposlenih.


Kaj bo z ambicioznimi načrti?

Zakaj se je tako zveneča napoved izjalovila in kaj za izvedbo načrtovanih naložb pomeni vstop sklada Alfi, ki zdaj rešuje obstoj matičnega podjetja?

Miholič spomni, da so pred skoraj desetimi leti postavili prvi rastlinjak v Ljutomeru, ta pa je predstavljal temelje za nove rastlinjake tako v Sloveniji, Avstriji in Romuniji. »To je uspeh, ki smo ga dosegli s sodelavci in zaposlenimi in na kar moramo biti ponosni. Seveda pa pri vseh naložbah lahko pride do takšnih in drugačnih težav. Sam ne bom rekel, da so bile storjene velike napake, smo pa šli v letih 2022 in 2023 skozi težke razmere zaradi korone, visokih energetskih stroškov in posledic vojne v Ukrajini. Ob tem nismo prejeli nobene državne pomoči,« je še podčrtal sobesednik. Bo pa podjetje s tem, ko se trenutno ukvarja predvsem s stabilizacijo in normalizacijo poslovanja, načrtovane širitve postavilo v drug časovni okvir.

SOLATAPANORGANIXJUL24
Majda Horvat
Miholič je poudaril, da je pridelava zelenjave zelo zahtevna, saj nanjo vpliva veliko dejavnikov, zaradi katerih lahko pri rasti pride do težav.

Stabilizacija poslovanja podjetja Panorganix je pomembna še z vidika ohranjanja samooskrbe z zelenjavo in sadjem, kakor tudi za ohranjanje delovnih mest in socialne varnosti zaposlenih. Miholič je poudaril, da je pridelava zelenjave zelo zahtevna, saj nanjo vpliva veliko dejavnikov, zaradi katerih lahko pri rasti pride do težav. To so tveganja, zaradi katerih je dejavnost tudi manj zanimiva. Prav tako je zanjo potrebno večje število delavcev, zato jim je veliko do tega, da jih imajo in da so ti zadovoljni.

Inšpektorat za delo ugotavljal kršitve

Inšpektorat RS za delo (IRSD) je septembra prejel več pobud za obravnavo podjetja Panorganix zaradi domnevnih kršitev zakonodaje s področja delovnih razmerij ter varnosti in zdravja pri delu, inšpekcija pa je podjetje letos preverjala že tudi prej. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti na področju delovnih razmerij v zvezi z dodatki za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa, mu je bila izdana odločba o prekršku. Zavezancu je bila izdana tudi upravna ureditvena odločba, po kateri bi moral odpraviti nepravilnosti, povezane z usposabljanjem delavcev za varno delo, zagotavljanjem zdravstvenih pregledov, izvajanjem obdobnih preiskav škodljivosti delovnega okolja ter zagotavljanjem obdobnih pregledov in preizkusov delovne opreme ter hrambo dokumentov. »Ker delodajalec ni obvestil IRSD o izpolnitvi naloženih zahtev oziroma izvršitvi izdane odločbe, je inšpektorat izdal sklep o dovolitvi izvršbe in nato dvakrat izrekel denarno kazen v upravni izvršbi kot prisilno sredstvo,« so na vprašanje o izvedenih postopkih pri podjetju Panorganix odgovorili na pristojnem inšpektoratu.

panorganix alfi-sklad likvidnostne-težave podjetje