vestnik

(OBČINA APAČE) Namakalni sistem za sto hektarjev in 760 tisočakov

Majda Horvat, 22. 8. 2021
Nataša Juhnov
Namakalni sistem, simbolična fotografija.
Aktualno

Vlogo za pridobitev odločbe kmetijskega ministrstva o uvedbi namakalnega sistema bo občina oddala še ta mesec – Ocenjena vrednost projekta, ki ga bo finančno podprla država, je 760 tisoč evrov

Na območju Občine Apače ležijo obsežne kmetijske površine, ki bi jih lahko zaradi bližine reke Mure namakali, za kar je tudi interes. Občina zato že nekaj časa zbira dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za lokalni namakalni sistem.
Ocenjena vrednost projekta je nekaj manj kot 760 tisoč evrov, sofinancirala naj bi ga država, a je za prijavo na razpis za operacijo gradnje namakalnih sistemov treba pridobiti odločbo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) o uvedbi lokalnega namakalnega sistema.
Rešeno vprašanje, kje bodo zajemali vodo iz Mure
»Potem ko je bilo z Zavodom RS za varstvo narave usklajeno, da je edini možni odvzem vode iz Mure na območju vtoka v 11-mlinski potok, je izdelovalec dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja oddal vlogi za izdajo vodnega dovoljenja in glede presoje vplivov na okolje,« povedo v občinski upravi. Agencija za okolje je že zadnje dni julija v predhodnem postopku izdala sklep, da za načrtovani projekt presoje vplivov na okolje ni treba izvesti. Vodno dovoljenje pa naj bi pridobili do konca avgusta.


»Pridobitvi še vodnega dovoljenja sledi priprava in oddaja vloge za izdajo odločbe o uvedbi namakalnega sistema – predvidoma v avgustu. Šele po pridobitvi odločbe in s tem finančnih sredstev se bo občina lahko lotila izvedbe projekta,« še pravijo v občinski upravi. Občina je za projekt predvidela v letošnjem proračunu skoraj 380 tisoč evrov in v prihodnjem 378 tisoč evrov. Odločitve o tem, kdo bo upravljal namakalni sistem, še ni sprejela, a dogovori že potekajo.
Vlogi, ki jo bo občina poslala na pristojno ministrstvo, bo treba priložiti še pogodbo med lastniki kmetijskih zemljišč na predvidenem območju namakalnega sistema in lokalno skupnostjo. S tem se lastniki kmetijskega zemljišča zavežejo, da bodo najpozneje v štirih letih po dokončanju namakalnega sistema tega začeli uporabljati in sorazmerno z velikostjo svojih površin poravnavali stroške, ki bodo nastajali z delovanjem sistema.
Zemljišča na območju, kjer bo vzpostavljen namakalni sistem, so v pretežni lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, deloma pa tudi v lasti fizičnih oseb. Sklad v zvezi s projektom še ni sprejel nobenega sklepa, je pa kot lastnik zemljišč podpisal pogodbo o služnosti gradnje namakalnega sistema.


Namakalni sistem za 99 hektarjev


Namakalni sistem bo vzpostavljen za območje v velikosti dobrih 99 hektarjev, je navedeno v obrazložitvi sklepa, ki ga je v predhodnem postopku izdala Agencija za okolje.
Kmetijsko območje s pretežno poljedelsko rabo meji na severni strani na reko Muro, na južni sta naselji Vratja vas in Podgorje ter na zahodni Konjišče. Vodo za namakanje bodo zajemali iz Mure, vendar po usklajevanju z zavodom za varstvo narave zdaj prek 11-mlinskega kanala. Ta bo namreč povezoval reko in črpališče, ki bo zgrajeno prav na 11-mlinskem kanalu približno 2400 metrov od vtoka navzdol. Po rekonstrukciji zapornic bo zagotavljal vodo s pretokom 400 litrov na sekundo. V črpališču bodo nameščene štiri črpalke, vsaka z zmogljivostjo 25 litrov na sekundo in tlačno višino 100 metrov. Namakalni sistem bo imel 3500 metrov primarnega cevovoda, predvidena poraba vode pa je do 170.000 kubičnih metrov na leto. Sistem naj bi imel 19 priključnih mest oziroma hidrantov, na katere se bodo priključili uporabniki.

namakalni-sistem občina-apače