vestnik

Namesto v francoske v ukrajinske roke  

Janko Votek, 13. 11. 2018
Foto:nataša Juhnov
Ukrajinci zagotovili ohranitev in širitev domače reje piščancev
Aktualno

Ukrajinski MHP Holding je predstavil svojo vizijo razvoja Perutnine Ptuj, ki jo bo prevzel ob pridobitvi soglasja za koncentracijo.

Kot je znano je ukrajinski holding v zaključni fazi prodaje prehitel francosko skupino LDC, ki je bila blizu nakupa. Nov lastnik Perutnine MHP holding je napovedal intenzivno vlaganje v razvoj in krepitev blagovnih znamk Perutnine. Ta se je vse od privatizacijskih apetitov nahajala v težavah, saj ji zmanjkovalo denarja za tehnološke posodobitve. Svež denar naj bi jim zagotovil nov lastnik, ki je pomiril tudi zadružnike, oziroma rejce perutnine. Tem je zagotovil povečevanje obsega proizvodnje in s tem tudi reje. Tako zadružniki ne nasprotujejo prevzemu.
Verjetno pa se bodo na prevzem ostro odzvali ostali kmetje iz Podravja, ki že nekaj časa ostro nasprotujejo temu, da Perutnina znotraj svojega primarnega sektorja ima v zakupu 4000 hektarjev obdelovalnih polj. (njive nekdanjih kombinatov Ptuj, Maribor in Lenart).
To ali je bila pri prodaji Ukrajincem s strani ruskega lastnika Perutnine zgolj ponujena višja cena je težko napovedovati, ker razpolagamo s premalo informacijami o lastništvu in povezavah ukrajinskih tajkunov tako z Zahodom, kot Vzhodom.
perutnina iz ruskih v ukrajinske roke