vestnik

(NAPOVED) To so teme, o katerih pišemo v novem Vestniku

Vestnik.si, 4. 4. 2024
Vestnik.si
Vestnik, 4.4.2024
Aktualno

Četrtek je dan za Vestnik in tokrat vas vabimo k branju naslednjih zanimivih vsebin.

- V novem Vestniku pišemo o tem, da je vlada podprla predlog ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o izvajanju letalske obrambe pred točo, ki vključuje posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letih 2024 in 2025.

- Ni skrivnost, da si v Javnem podjetju Cerop poleg odlaganja in obdelave odpadkov že dolgo želijo tudi zbirati odpadke na celotnem območju občin ustanoviteljic. Če bi se to uresničilo, pa bi s tem neposredno posegali v interese obstoječih izvajalcev zbiranja odpadkov, med njimi največje družbe Saubermacher - Komunala Murska Sobota, ki odpadke zbira v 17 pomurskih občinah in je ob tem v polovični lasti enajstih pomurskih občin. 

- Ministrstvo za javno upravo je pri pregledu občinskih odlokov za volitve v občinske svete ugotovilo, da v 65 občinah odstopanje od matematične enakosti volilnih enot znaša 10 odstotkov in več, kar bi lahko pomenilo kršitev načela enakosti volilne pravice. Med njimi je tudi 12 pomurskih občin, kjer bo sprememba volilnih enot velik udarec za krajevne skupnosti, saj bo iskanje pravičnosti pri delitvi volilnih glasov za sedeže v občinskem svetu krivično do krajevnega utripa in vezi med ljudmi.

- V ljutomerskem muzeju so na ogled limoški križi in njim sorodni lokalno izdelani primerki z območja današnje Slovenije. Gre za tip križev, ki so jih od 6. stoletja izdelovali v zlatarskih mojstrskih delavnicah v Limogesu na jugozahodu Francije. V Sloveniji so doslej znani samo štirje primerki. 
Svoj izvod Vestnika lahko dobite na pošti ali v bolje založenih prodajalnah. Na naročnino pa se lahko naročite tudi preko spleta, na spletni povezavi https://trafika24.si/narocanje/vestnik  ali nas pokličete na 02 535 1410. V družbi Vestnika je tudi legendarna revija Stop.  
napoved Vestnik