vestnik

Napovedi se uresničujejo: V 48 urah ujeli pet migrantov

ABE, 26. 5. 2018
Nataša Juhnov
Napovedi, da se bo s toplejšim vremenom povečal pritisk beguncev in migrantov na južno mejo, se uresničujejo.
Aktualno

Da je pokrajina ob reki Muri še vedno na zemljevidu tihotapcev, ki begunce iz držav, predvsem Srbije in Hrvaške, kjer so ti ostali po strožjem nadzoru na balkanski migracijski poti in uvedbi mejne kontrole v Avstriji, spravljajo v njihovo ciljno državo v zahodni Evropi, kažejo dogodki iz zadnjih 48 ur. 

Napovedi, da se bo s toplejšim vremenom povečal pritisk beguncev in migrantov na južno mejo, se uresničujejo. Ne le Policijski upravi (PU) Koper in Novo mesto, z ilegalni prehodi meje se srečuje tudi murskosoboška PU. V zadnjih 48 urah so tako pomurski policisti prejeli pet migrantov, še tri pa so jih v noči na pretekli ponedeljek. Po podatkih Europola se je namreč odprla nova migracijska pot iz Grčije, prek Albanije, Črne gore ali Srbije ter Bosne in Hercegovine (BiH) na Hrvaško, nato pa v Slovenijo. Za zdaj se begunci in migranti v največjem številu zbirajo v mestih v BiH, preden se poskušajo prebiti čez mejo na Hrvaško in v Slovenijo.Europol ocenjuje, da se v celotni regiji Zahodnega Balkana vključno z Grčijo nahaja "migracijski potencial, ki šteje približno 50.000 ljudi".



Nelegalni prehodi meje so sicer po podatkih PU Murska Sobota v običajnih okvirih in ne kličejo po dodatnih ukrepih.Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da z okrepljenim nadzorom na meji in poostrenimi ukrepi v notranjosti porast ilegalnih prehodov obvladujejo. Če bi se ti še intenzivirali, bodo vpoklicali v pomoč pomožne policiste.


Europol ocenjuje, da se v celotni regiji Zahodnega Balkana vključno z Grčijo nahaja "migracijski potencial, ki šteje približno 50.000 ljudi".

Med begunsko krizo so sicer prvi begunci stopili na pomurska tla v noči na 19. september 2015, 198 so jih takrat nastanili v hali radgonskega sejmišča, v kateri je bil vse do srede januarja 2016 nastanitveni center za migrante. Mejo je v Gornji Radgoni v begunskem valu prečkalo 50 tisoč tujcev, državo Slovenijo pa pol milijona.
Nataša Juhnov
V zadnjih 48 urah so pomurski policisti prejeli pet migrantov, še tri pa so jih v noči na pretekli ponedeljek.
begunci migranti meja policija