vestnik

Z zaustavitvijo delovanja Industrijske čistilne naprave Petišovci nevarnost ekološke katastrofe

Majda Horvat, 19. 8. 2022
Osebni arhiv
Kljub vsem dovoljenjem bo kupec industrijske čistilne naprave v Petišovcih to moral usposobiti do te mere, da bo njeno obratovanje ustrezalo okoljskim standardom. Foto Vestnik.si
Aktualno

To je tudi razlog, da čistilne naprave niso povsem ustavili niti v stečajnem postopku

Prodaja družbe Industrijska čistilna naprava (IČN) Petišovci v stečaju je prvovrstno ekološko vprašanje. Ne le zaradi vpliva, ki bi ga imel ponovni zagon naprave na okolje, čeprav tudi to ni zanemarljivo. Pozornost vzbuja predvsem nevarnost njenega nedelovanja. Na ta problem v svojih poročilih opozarja tudi stečajni upravitelj Andrej Marinc, ki govori celo o potencialni resni ekološki katastrofi, in o svojih dejanjih sproti obvešča okoljski inšpektorat. Ta nevarnost je tudi razlog, da čistilne naprave niso povsem ustavili niti v stečajnem postopku.

V tem kontekstu je mogoče razumeti tudi hitenje pri prodaji premoženja stečajnega dolžnika. Stečajni postopek za družbo IČN Petišovci se je začel septembra lani, zdaj je premoženje že prodano. Na javni dražbi, ki je bila izvedena 12. julija z zniževanjem izklicne cene, ga je kupil Saubermacher. Ta je ponudil 190 tisoč evrov, ker pa je kupnina precej nižja od izklicne cene, ki je znašala 800 tisoč evrov, morata soglasje k prodaji dati še ločitvena upnika. To sta družba Technobell iz Kopra in SID banka. Technobell se je v zgodbi IČN Petišovci znašel, s tem ko je pred časom hotel kupiti Nafto Petrochem, katere delovanje bi bilo nujno povezano s prečiščevanjem industrijskih odplak, a je aprila 2020 od pogodbe odstopil.



S prodajo industrijske čistilne naprave, ki je pred leti organizacijsko spadala k Nafti Petrochem, se torej rešujejo ekološke ostaline, povezane z razvejanim delovanjem Nafte v preteklosti, prepleteni cevovodi za industrijske odplake pa vodijo tudi do območja z rezervoarji z uskladiščeno nafto Petrola in Zavoda za blagovne rezerve. V primeru ustavitve naprave bi se vse, kar se še vedno steka vanjo iz neočiščenih cevovodov, prelilo v potok Kopica, kamor je speljan izpust. In tudi ta izpust je zaradi skromnega pretoka okoljsko sporen najmanj desetletje in pol.


499.000 kubičnih metrov na leto 

Nafta Petrochem je že leta 2012 pridobila soglasje agencije za okolje, da se odpadna voda iz industrijske čistilne naprave po cevovodu spelje v Muro. S tem je hotela privabiti kupca, kupnino od čistilne naprave, ki naj bi bila visoka 1,3 milijona evrov, pa bi namenili za posodobitev takrat že nedelujoče tovarne metanola. Nafta Petrochem tega posla ni izpeljala, saj je septembra 2014 končala v stečaju, tlačnega voda do Mure pa ni dokončala niti družba Petios v lasti Boštjana Rituperja. Ta je IČN Petišovci kupil leta 2017 v stečajnem postopku Nafte Petrochem za 253 tisoč evrov. Ob tem je sklenil še dogovore z nesojenim kupcem Nafte Petrochem, družbo Technobell, in solidarnostna poroštva med družbama Petios in IČN Petišovci, kar je obe pahnilo v stečaj.



Kaj razen nedokončanega tlačnega voda še pripada IČN Petišovci? Na dražbi se je premično in nepremično premoženje prodajalo kot celota, in sicer čistilna naprava, upravna zgradba, prav tako veljavna okoljevarstvena dovoljenja glede emisij vode, odstranjevanja odpadkov in emisij snovi v zrak. Največja zmogljivost čiščenja naprave je 499.000 kubičnih metrov odpadne vode na leto, podjetje pa lahko odstrani na leto še 13.020 ton odpadkov in 2.170 ton nevarnih odpadkov. Mednje sodijo mulj in odpadki vodnega vrtanja, odpadne vodne raztopine, mulj in odpadki vrtanja, ki vsebujejo olja.

A kljub vsem dovoljenjem bo kupec čistilne naprave to moral usposobiti do te mere, da bo njeno obratovanje ustrezalo okoljskim standardom. Dokončanje tlačnega voda in preusmeritev iztoka od Kopice do Mure je prvo, za kar bo moral poskrbeti in kar je tudi pogoj iz okoljevarstvenega dovoljenja. Ob tem pa bo moral vlagati še v posodobitev naprave in procesov.



Hrvati so se že oglasili

Kmalu po tistem, ko je IČN Petišovci kupilo podjetje Petios, so v časopisu Međžimurske novine pisali, da bo izpuščanje vod iz industrijske čistilne naprave v Muro pomenilo ekološko bombo in da bodo zaradi tega prizadeti prebivalci, ki živijo ob Muri. Prav tako so navajali, da bo s tem seznanjen hrvaški minister za zaščito okolja. Kajti cevovod za izpuščanje tehnoloških vod ima do Mure speljan že tudi Lek.

Okoljski inšpektor izdal sklep

Družbi Industrijska čistilna naprava Petišovci v stečaju v zadnjem obdobju ni bila izdana globa, so nam sporočili z inšpektorata za okolje in prostor, je pa okoljski inšpektor 10. junija izdal nov sklep o denarni kazni v upravni izvršbi. Kajti tudi po preteku dodatnega roka ta ni zgradila tlačnega voda do reke Mure, kar je določeno v okoljevarstvenem dovoljenju in kar ji je bilo odrejeno z inšpekcijsko odločbo. Na inšpektoratu še pojasnjujejo, da se odpadne vode, ki nastanejo v rezervoarskem prostoru za skladiščenje naftnih derivatov, ki ga upravlja Petrol, že daljše časovno obdobje ne čistijo na industrijski čistilni napravi, ampak se zbirajo na lovilniku olj in se po ločeni kanalizaciji odvajajo z navedene lokacije.

Potencialna nevarnost za onesnaženje okolja obstoja predvsem pri ustavitvi delovanja industrijske čistilne naprave. V tem primeru bi ob padavinah lahko prišlo do preplavitve kompleksnih in večkrat dograjevanih kanalizacijskih povezav, jaškov in zbirnih bazenov, ki pa so, kot posledica opravljanja industrijske dejavnosti na navedeni lokaciji, zamaščeni ter obstaja nevarnost iztekanja vsebine v okolje.

nafta-petrochem petišovci nafta