vestnik

(NAROČNICA MESECA) Veselje do branja podedovala po očetu

Damjana Nemeš, 3. 4. 2023
Jure Kljajić
Zlatica Gerenčer je Vestnik začela brati, ko je bila v osnovni šoli. Foto Jure Kljajić
Aktualno

Naš časopis prebira že več kot sedem desetletij

Zlatica Gerenčer iz Murske Sobote je zvesta bralka Vestnika že več kot sedemdeset let, brati ga je začela že v osnovni šoli. Spominja se, da je bil na časopis takrat naročen oče, ki je z veseljem prebiral podlistke, ki so takrat izhajali v časopisu. »To je bilo nekje po letu 1950. Oče je pazil, da otroci tega nismo uničili, zato si je sproti vse izrezoval in shranjeval, kasneje, ko je vse sestavil, pa je to z veseljem prebiral. Mislim, da sem to veselje do branja podedovala od njega,« je povedala Gerenčerjeva.

Ko je oče leta 1980 umrl, so želeli doma časopis odpovedati, saj so imeli kmetijo, časa za branje pa ni bilo. »Mama je bila vseskozi zaposlena z delom, sestra za branje ni imela veliko interesa, jaz pa si nikakor nisem mogla predstavljati, da bi časopis odpovedali, že zaradi spomina na očeta. Zato sem se odločila in sem takrat jaz prevzela naročnino.«

Sogovornica, ki se je leta 1959 iz domače Zgornje Ščavnice preselila v Mursko Soboto, kjer sta si z možem ustvarila dom, tako časopis od leta 1980 prejema tja. »Še vedno ga rada prebiram in komaj čakam četrtke, ko ga prejmemo v nabiralnik. Mož ima sicer naročene še druge časopise, jaz pa z zanimanjem prebiram lokalne novice. Nekako se mi zdi, da moram vedeti, kaj se v naši okolici dogaja, sploh če so prispevki iz vsakdanjega življenja ali kakšni strokovni prispevki iz sveta zdravstva in farmacije, kjer sem bila tudi sama vrsto let zaposlena,« pove.

V četrtek tako najprej pogleda najpomembnejše novice in zadnjo stran, preleti tudi osmrtnice, preostalo pa si pusti in prebere, ko ima čas. »Vendar še vedno v istem tednu.«

Pravi, da časopis pokriva vsa pomembna področja in izpolni vsa njena pričakovanja. »Ker drugih medijev ne spremljam veliko, mi Vestnik vse to nadomesti in me informira o vsem pomembnem dogajanju. Spletne strani ne prebiram, saj nimam niti interneta, zato pa toliko raje prebiram časopis v fizični obliki. Vsekakor ostajam vaša naročnica, dokler bom lahko brala,« je še povedala Zlatica Gerenčer, ki bo letos dopolnila 82 let.

naročnica-meseca zlatica-gerenčer