vestnik

(Naročnica meseca) Vestnik je bil njun stik z domovino

Damjana Nemeš, 31. 7. 2023
Damjana Nemeš
Veronika Škodnik
Aktualno

Veronika Škodnik časopis redno prebira že 55 let.

Leta 1968, ko sta zakonca Škodnik iz Gederovec odšla s trebuhom za kruhom v Nemčijo, sta se odločila, da se bosta naročila na Vestnik. V tujini, kjer sta delala, sta želela prebirati domačo besedo in tudi na ta način ohranjati stik z domovino. »Z zdaj že pokojnim možem sva v Gederovcih kupila parcelo in si tu počasi gradila hišo. Iz Nemčije, kjer sva delala, sva se vračala le ob praznikih in med dopustom, zato nama je bilo še toliko pomembneje prebirati novice iz domačega okolja. Pisma, ki smo si jih pisali z najdražjimi, so namreč včasih zamujala tudi po en teden, zato sva bila le redko na tekočem z dogajanjem doma,« pripoveduje Veronika Škodnik.

Pomurski tednik, ki je bil takrat eden redkih medijev v tem okolju, sta zakonca v tujino prejemala ob petkih, vendar ju, kot pravi sogovornica, to ni motilo. »Drugega takrat nismo imeli. Telefonov vsaj na začetku še ni bilo, kaj šele interneta. Časopis se je v vseh teh letih res kar nekoliko spremenil, vendar nikakor ne morem povedati, da na slabše.«

naročnica-meseca, veronika-škodnik
Damjana Nemeš
Zakonca Škodnik sta se na časopis naročila leta 1968. Veronika ga redno prebira še danes.

Škodnikova še danes časopis z veseljem prebira. V celoti ga prelista že v četrtek, stvari, ki so ji zanimive, pa prebere kasneje. »Mož ga je sicer prebiral bolj vestno kot jaz. Po zajtrku je vzel časopis v roke in ga v dveh dneh v celoti prebral,« doda sogovornica.

Tudi mlajši člani družine Škodnik kdaj pa kdaj preberejo časopis, predvsem Veronikina snaha Judita. Kot je povedala, veliko stvari prebere že na Vestnikovi spletni strani, kljub temu pa rada tudi v časopisu poleg drugega pogleda kakšno fotografijo in reši križanko. »Vsekakor bomo časopis imeli pri hiši tudi v prihodnje. Naj samo še dolgo živi,« sta v en glas povedali sogovornici.

naročnik-meseca Vestnik