vestnik

(NAROČNIK MESECA MARCA) Časopis vzame poštarju kar iz rok

Damjana Nemeš, 31. 3. 2024
Damjana Nemeš
Naročnik meseca marca Koloman Črnko
Aktualno

Koloman Črnko je pomurski tednik začel brati že kot otrok.

Koloman Črnko iz Čepinec je zvest Vestnikov naročnik in bralec že več desetletij. Pri hiši so imeli časopis že v času njegovega otroštva. Kot se spominja, se je nanj naročil že oče, ko je izhajal še kot Ljudski glas. »Nato pa ga približno eno leto nismo imeli. V domači vasi je namreč živel mož, ki je imel popolnoma enako ime in priimek kot moj oče, tudi hišni številki sta bili zelo podobni. Ta mož se je odločil, da bo preklical naročnino na časopis, vendar pa se je očitno pripetila napaka, saj so naročnino prekinili nam.«Ker jim je domač tednik manjkal, je vprašal poštarja, kako bi se lahko na časopis ponovno naročil. Ta mu je razložil, kaj naj stori, in kmalu so ponovno na domač naslov prejemali Vestnik. »Od takrat ga imamo naročenega neprekinjeno,« pove Koloman, ki vsak četrtek z nestrpnostjo pričakuje poštarja. »Čakam ga kar zunaj. Poleti, ko je bolj toplo, sedim na terasi, pozimi ga pričakam na stopnicah. Kar iz rok mu ga vzamem in ga grem takoj brat.«

naročnik-meseca, vestnikov-naročnik, koloman-črnko
Damjana Nemeš
Večino stvari Koloman Črnko še vedno prebere brez očal.

Koloman časopis takoj v celoti prelista, preleti naslove in pogleda fotografije, kar ga najbolj pritegne, pa takoj tudi prebere. Preostale članke bere sproti, porazdeli si jih tako, da mu jih nekaj ostane do naslednje številke. Najraje sicer prebira aktualne stvari, a tudi dogajanje v domači in okoliških občinah ga zelo zanima. »Vedno sem zelo rad bral. Lahko se pohvalim, da še zdaj veliko preberem brez očal,« pove 82-letnik, ki si čas za branje časopisa vzame kadar koli.

Zaradi let več ne dela veliko, zato ima časa za branje na pretek. »Razen ko sem na vrtu. S sinom pridelujeva zelenjavo za lastne potrebe, to mi je v veliko veselje. Delam seveda, kolikor mi zdravje dopušča in kolikor imam takrat volje,« še pove in v isti sapi doda, da bo tudi na časopis naročen tako dolgo, dokler bo živel in bo lahko bral.

naročnik-meseca Vestnik koloman-črnko
Kaj zdaj berejo drugi