vestnik

(Kulturni praznik v Lendavi) Narodi se ohranjajo le z lastnim jezikom in kulturo

Majda Horvat, 7. 2. 2021
Jože Gabor
Priznanje župana za dosežke na področju glasbene in pevske kulture prejeli ljudski pevci in godci Gaberski mantraši.
Aktualno

Priznanje so prejeli ljudski pevci in godci Gaberski mantraši, folklorno društvo Prekmurje Lendava, društvo za ohranjanje tradicije Primorci in Istrani v Prekmurju, komorni pevski zbor Vita in za dosežke na področju filmske umetnosti Aron Horvath Botka.

Ob slovenskem kulturnem prazniku so v Lendavi pripravili spletno slovesnost. Ta je dostopna na spletni strani Občine Lendava. Župan Janez Magyar je ob tej priložnosti podelil priznanja in čestital nagrajencem, ki s svojim delom na različnih kulturnih področjih širijo ime občine v širši slovenski in tudi mednarodni prostor, občankam in občanom pa zaželel lep kulturni praznik in jih pozval, naj pazijo na svoje zdravje.

Priznanje župana za dosežke na področju glasbene in pevske kulture prejeli ljudski pevci in godci Gaberski mantraši, za dosežke na področju ohranjanja folklornega ljudskega izročila je priznanje prejelo folklorno društvo Prekmurje Lendava,  priznanje za ohranjanje večkulturne podobe kraja je prejelo društvo za ohranjanje tradicije Primorci in Istrani v Prekmurju, za dosežke na področju glasbene umetnosti je bil nagrajen komorni pevski zbor Vita in za dosežke na področju filmske umetnosti Aron Horvath Botka.

kulturninagrajencilendava21
Arhiv Občina Lendava
Prejemniki priznanj župana Občine Lendava ob slovenskem kulturnem prazniku.

Župan Janez Magyar v pozdravnem nagovoru ni mogel mimo trenutnih razmer, zaustavitve javnega življenja in njenih posledic, ki jih čutijo tudi kulturni ustvarjalci, a je prepričan, da je ta zaustavitev lahko tudi dodatni motiv za snovanje dobrih, zanimivih in kakovostnih projektov, v katerih bomo lahko uživali kmalu. »Nagrajujemo tako izjemne posameznike in njihove poklicne rezultate, kot tudi zavode, društva in skupine, ki s svojim profesionalnim ali ljubiteljskim, a zato nič manj zavzetim delovanjem, izkazujejo predanost in odgovornost do skupnosti, v kateri živijo. Ta skupnost je živa, živahna, življenjska in trdoživa, vse našteto pa je rezultat njene odprtosti in njene sposobnosti sprejemanja različnosti.«

Slavnostna govornica občinske slovesnosti ob prazniku slovenske besede je bila lanskoletna nagrajenka Valerija Perger. Izpostavila je, da le redki jeziki poznajo slovnično število dvojina. »Slovenščina je tak biser, nekaj posebnega, zato bodimo ponosni na naše posebnosti, na velike, tople slovenske besede, ki nam širijo obzorja in odkrivajo nov, mavrični svet …,« je bil poziv slavnostne govornice, ki verjame, da se narodi ohranjajo le z lastnim jezikom in kulturo.

V glasbeno obarvanem kulturnem programu prireditve so nastopili učitelji Glasbene šole Lendava in solistka Pia Novak ob spremljavi Damirja Soldata.

kulturni-praznik priznanja občina-lendava