vestnik

Narodna skupnost podprla Halasza, zaposleni v KKC Lendava ne

Vestnik.si, 22. 2. 2022
Damjana Nemeš
Albert Halasz.
Aktualno

Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava kot soustanoviteljica zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava ni podala pozitivnega mnenja za razrešitev direktorja Alberta Halasza. Preostale občine niso ne za niti proti.

Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava (MSNSOL) kot soustanoviteljica zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava (KKCL) ni podala pozitivnega mnenja za razrešitev direktorja Alberta Halasza.  Svetniki predloga o razrešitvi, ki jim ga je posredoval svet zavoda KKCL,  niso podprli na izredni seji, ki je potekala v četrtek, 17. februarja.

Seje se je udeležilo osem od skupaj 12 članov sveta MSNSOL, eden se  je iz glasovanja izločil, preostalih sedem pa je glasovalo tako, pet proti in dva za podporo predlogu o razrešitvi. Glasovanje je potekalo tajno, je povedala predsednica MSNSOL Judit Törnar Vida, pred tem pa je bila dana možnost za razpravo. Svoje mnenje sta povedala dva svetnika in oba sta obžalovala, da je do tega prišlo.



O podpori direktorju so se izrekali tudi zaposleni v javnem zavodu. Šest se je z razrešitvijo strinjalo, eden je glasoval proti, tri glasovnice so bile neveljavne.

Kaj pravijo občine? 

O razrešitvi so se že tudi opredeljevale občine, katere so na zavod s pogodbo prenesle opravljanje dejavnosti. Občina Lendava je tako občinam Dobrovnik, Turnišče, Črenšovci, Kobilje in Velika Polana januarja poslala dopis, da podajo svoje mnenje k sklepu o razrešitvi direktorja KKCL.

Občinska sveta občin Dobrovnik in Turnišča sta ugotovila, da ne razpolagata z vsemi pravno relevantnimi dejstvi, na podlagi katerih bi lahko sprejela odločitev, zato v zadevi ne moreta podati ne pozitivnega niti negativnega mnenja. Občinski svet Občine Črenšovci bo o tem odločal na seji 24. februarja, pred tem pa je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja bila enakega mnenja, torej da ne razpolaga z vsemi pravno relevantnimi dejstvi za podajo pozitivnega ali negativnega mnenja.
Občinski svet Občine Kobilje o zadevi še ni odločal, v Odrancih menijo, da je to zadeva, ki jo mora rešiti matična občina zavoda.

Rok Šavel
Knjižnica - Kulturni center Lendava
albert-halasz kkcl razrešitev