vestnik

Nasipi ob reki Muri še zmeraj puščajo, pripravljeni tudi na slabše scenarije

R.Š., 7. 8. 2023
Jure Zauneker
Poplave 2023
Aktualno

Pristojni so predstavili aktualne razmere na območjih, prizadetih v poplavah.

Na vladni tiskovni konferenci je prvi mož Uprave za zaščito in reševanje RS Leon Behin dejal, da je na področju Pomurja še zmeraj relativno visok vodostaj reke Mure, zato so kljub padcu še zmeraj zelo pazljivi, da ne bi prišlo do porušitve nasipov. Posebno snemanje je namreč danes pokazalo, da nasipi na določenih predelih še zmeraj puščajo, zato so pripravljeni tudi na slabše scenarije. Ob tem je poudaril, da so z aktivacijo ekip iz drugih regij ubranili naselje Hotiza, saj so prečrpali visoke količine vode nazaj v rečno strugo oziroma v druge neproblematične predele.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je povedal, da se vsa energetska infrastruktura iz ure v uro izboljšuje, ta trenutek pa je brez električne energije pod 2000 odjemalcev, ravno tako je praktično ponovno vzpostavljen javni promet.


Spregovorila je tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je dejala, da je ta hip na 99 državnih cestah delna ali popolna zapora, a se stanje izboljšuje, ravno tako je na področju železniškega prometa nedelujoča linija le na odseku Ljubljana-Zidani most, kjer pa naj bi tudi enotirni promet stekel še danes. Največji problem na področju cestne infrastrukture je sicer na dveh koncesijskih območjih - Gorenjska in Celje. Po njenih besedah je ta trenutek prioriteta vzpostaviti prevoznost do vseh prebivalcev v Sloveniji, nato sledi sanacija. Se je pa Bratuškova danes sestala z gradbinci in koncesionarji, ravn tako so se z državnimi podjetji dogovorili, da v tem trenutku ne objavljajo novih javnih razpisov, ne sklepajo pogodb ali oddajajo javnih naročil. "Po sestanku z gradbinci sem optimistična, da teh investicij ne bo treba ukinjati v velikem številu," je dejala infrastrukturna ministrica.

vlada-rs poplave reka-mura