vestnik

Naslednica Šinkove s slabo popotnico, kaj o bodoči kmetijski ministrici pravijo pomurski kmetje?

Rok Šavel, 11. 1. 2024
Rok Šavel
Franc Küčan je glede bodoče kmetijske ministrice zadržan in opozarja, da resor prevzema v izredno zahtevnih časih za kmetijstvo.
Aktualno

Imenovanje nove kmetijske ministrice Mateje Čalušić spremljajo dvomi in skepsa.

Vlada Roberta Goloba bo v peteke zapolnila še zadnji manjkajoči ministrski resor po lanskih jesenskih rošadah, ko se je poleg ministra za naravne vire Uroša Brežana, ki se bo zdaj preselil v poslanske vrste, in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik morala posloviti še kmetijska ministrica Irena Šinko. Čeprav je premier Robert Golob ves čas, tudi v intervjuju dan pred vložitvijo predloga v državni zbor, zatrjeval, da bo njegova izbira upokojeni major Vojko Adamič, pa je ta v zadnjem hipu odpadel. Neuradno zaradi slabe neformalne predstavitve pred poslanci Gibanja Svoboda, ki se je zvrstila pred novoletnimi prazniki. Rezervo je premier našel v poslanskih vrstah lastne stranke, in sicer v relativno neznani 36-letni poslanki Mateji Čalušić, ki prihaja s Primorske kakor Golob.


Kmetje kritični in zadržani

Bodoča kmetijska ministrica je diplomirana inženirka agronomije s pridobljeno diplomo na ljubljanski biotehniški fakulteti, pred izvolitvijo za poslanko pa je delala kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva, administratorka in vodja gostinskega lokala. Če so številni ravno zaradi njenih skromnih izkušenj povzdigovali obrvi nad premierjevo izbiro, pa je kaj hitro završalo tudi zaradi bizarnega zapleta z njeno izobrazbo. Ob prijavi za poslansko kandidaturo je namreč Čalušićeva navedla, da je univerzitetna diplomirana inženirka agronomije, ta naziv pa je bil po njeni izvolitvi prvotno objavljen tudi na spletnih straneh državnega zbora. Ni pa pravilen, saj ima dejansko diplomo visokošolskega študijskega programa. Odgovornost so prevzeli v njeni stranki, kjer so zatrdili, da se Čalušićeva ni predstavljala z napačno izobrazbo, ampak da je prišlo pri vnosu in posredovanju podatkov do administrativne napake. Opazili so jo torej šele po skoraj dveh letih, dodatno pa so dvom v resničnost neželene napake podžgali v Državni volilni komisiji, kjer so med drugim poudarili, da po javni objavi seznama potrjenih list poslanskih kandidatov niso nikoli prejeli obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva Čalušićeve. Slednja se je sicer na včerajšnji predstavitvi pred resornim državnozborskim odborom opravičila za površnost, kot ustrezno pa je njeno predstavitev ocenilo devet poslancev, šest pa jih je bilo proti. Iz premierjevega kabineta so tako ali tako že pred tem sporočili, da kandidatka kljub zapletu še naprej uživa Golobovo podporo, kar seveda ni presenetljivo. Za iskanje nove alternative bi zmanjkalo časa, saj Golob s predlogom za kmetijsko ministrico lovi zadnji vlak. Šinkova je bila namreč razrešena 13. oktobra lani, od takrat pa začasno kmetijski resor vodi obrambni minister Marjan Šarec, a to lahko v skladu z zakonom o vladi počne največ tri mesece. To pomeni, da se rok za imenovanje novega ministra izteče 13. januarja, torej dan pred njenim predvidenim imenovanjem v državnem zboru. Teoretično bo tako Golob za las zagotovil preživetje svoje vlade, a za ceno ministrice, ki bo štartala z načeto kredibilnostjo. Čalušićevo ob prevzemu kmetijskega resorja čakajo številni izzivi. Od odkupnih cen hrane, ureditve razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v luči spornega odvzema govedi do ustavne presoje zakona o zaščiti živali in zakona o kmetijski zbornici, pri katerem je bila celo prvopodpisana poslanka.

mateja calusic
M24/Jure Klobčar
36-letna Primorka se iz poslanskih klopi na čelo resorja, ki ga je njena predhodnica Irena Šinko označila za državotvornega, seli kot "last minute" in potencialno neposrečena izbira Roberta Goloba. Foto M24/Jure Klobčar

Danilo Meolic, vodja pomurske enote Kmetijsko gozdarske zbornice, pravi, da so z bodočo ministrico pripravljeni sodelovati in ji bodo dali priložnost, da se dokaže. »Njena prednost je, da je mlada in zagnana, a upam, da si ni obula prevelikih čevljev in bo zgolj marioneta,« poudarja Meolic, ki opozarja, da je kmetijsko ministrstvo velik sistem s številnimi organi v sestavi, kar terja močno in kompetentno vodjo. Veliko bolj kritičen je kmečki sindikalist Franc Küčan, ki je skeptičen glede njenih izkušenj, ravno tako pa ga skrbi njeno preteklo parlamentarno udejstvovanje in podpora spornim zakonom. Ob tem opozarja na čas, v katerem bo prevzela kmetijski resor, ko je kmetijstvo v Evropi na prelomnici, kmetje pa razjarjeni, o čemer pričajo trenutni prizori iz Nemčije. »Tudi v Sloveniji nimamo nobene stvari na področju kmetijstva razčiščene. Vse manj je samooskrbe in pozornosti na proizvodnji, vse bolj je v ospredju naravovarstvo in omejevanje kmetov,« še pravi tešanovski kmet, ki spominja, da imajo v sindikatu kmetov od lanskega protesta še vedno 15 nerešenih zahtev.

poslanski-obed-2023, damijan-zrim, na-jasi-bodonci
Jure Kljajić
Koalicijski poslanec Damijan Zrim bo Čalušićevo seveda podprl, a napoveduje, da bo budno spremljal njeno delo.

Zrim bo budno spremljal, Horvat črnogled

Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić se je včeraj predstavila parlamentarnemu odboru za kmetijstvo, kjer je bila dosedaj kot poslanka podpredsednica. Med člani odbora najdemo tudi Damijana Zrima iz vrst koalicijske SD, ki seveda premierjevi izbiri ne bo oporekal in pravi, da bodo odločitev predsednika v stranki spoštovali. Pri tem pozdravlja, da gre za predstavnico mlajše generacije, od katere pa pričakuje rešitve in ukrepe, ki bodo izboljšali položaj slovenskega kmeta. »Seveda pa bom kot pomurski poslanec in član odbora za kmetijstvo budno spremljal njeno delo v prihodnje,« napoveduje. Pričakovano je brez dlake na jeziku Jožef Horvat, poslanec in član odbora iz opozicijske NSi, v kateri kandidatke ne bodo podprli. Horvat spominja, da že kolobocije z nesojenim Adamičom odražajo neresnost aktualne oblasti, nova premierjeva izbira pa po njegovih besedah še enkrat več dokazuje, da pri Golobu ne šteje strokovnost. Pod vprašaj postavlja tudi njeno zmožnost sodelovanja s kmeti, pri čemer izpostavi bojazen, da bi šla korak naprej in Kmetijsko gozdarski zbornici odvzela še svetovalno službo ter jo tako transformirala v nepomembno stanovsko organizacijo. »Kako bo zastopala interese slovenskega kmetijstva v Evropski uniji? Menim, da je zelo slaba izbira za vlado in še posebej za pomurskega kmeta iz žitnice Slovenije,« bodočo ministrico kritično ocenjuje Horvat.

državni-zbor mateja-čalušić kmetijstvo kmetijsko-ministrstvo politika