vestnik

Nastalo je Združenje neodvisnih županj in županov, prisotni tudi trije pomurski

Vestnik.si, 9. 1. 2024
FB Klub neodvisnih županj in županov
Združenje neodvisnih županj in županov.
Aktualno

Na Dolu pri Hrastniku je bil ustanovni zbor Združenja neodvisnih županj in županov. Prisotnih je bilo 32 županov, tudi trije pomurski, kar je največja županska skupina v Sloveniji. V združenju so obenem dejali, da je veliko županov, ki niso uspeli priti na zbor, izrazilo interes za sodelovanje v prihodnje.

Na ustanovnem zboru sta bila imenovana upravni in nadzorni odbor združenja. Predsednik upravnega odbora je župan Občine Hrastnik Marko Funkl, podpredsednika pa sta županja Občine Poljčane Petra Vrhovnik in župan Občine Idrija Tomaž Vencelj, član odbora je tudi župan Občine Beltinci Marko Virag. Na ustanovnem zboru sta bila med neodvisnimi pomurskimi župani prisotna še župan Občine Cankova Danilo Kacijan in župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel

klub-neodvisnih-županj-in-županov, sestava
FB Klub neodvisnih županj in županov
Združenje neodvisnih županj in županov.

Kot so sporočili, je združenje na ustanovnem zboru obravnavalo pripravo izobraževanj in posvetov za županje in župane, ki jih bodo v prihodnje organizirali. "Imenovana je bila delovna skupina, ki bo pripravila izhodišča za izboljšanje položaja županov, ki je vsako leto od 2008 naprej slabši in s tem predstavlja veliko razvrednotenje funkcije župana. Županje in župani so si zadali nalogo, da se aktivno organizirajo pri prizadevanjih za združevanje občinskih združenj (SOS, ZOS in ZMOS)," so dodali. Predsednik združenja Marko Funkl je ob ustanovitvi izpostavil, da lokalne skupnosti predstavljajo največjo kontinuiteto in stabilnost v slovenskem političnem prostoru in v trenutku, ko je bilo izvoljenih 136 županov, ki niso kandidirali kot predstavniki političnih strank, je čas, da tudi oni dobijo svojo organizacijo, ki bo skrbela za povezovanje, za krepitev položaja županov ter za boljše sodelovanje med reprezentativnimi organizacijami in vlado. "Prve aktivnosti načrtujemo že v naslednjih tednih, naslednje srečanje pa v mesecu marcu," je sklenil. 

združenje-neodvisnih-županj-in-županov ustanovni-zbor občina-beltinci občina-cankova občina-sveti-jurij-ob-ščavnici