vestnik

To so nasveti za pravilno oddajo odpadkov iz gospodinjstev

Saubermacher-Komunala Murska Sobota, 21. 7. 2024
Saubermacher
Nepravilno odlaganje odpadkov
Aktualno

Bodite ozaveščeni.

V teh vročih poletnih dneh nam lahko povzročajo težave tudi odpadki, zato danes ponovno nekaj nasvetov za pravilno oddajo odpadkov v gospodinjstvih:

- Bodite pozorni na vrsto odpadka, ki se na posamezni datum prevzema. Občinski odlok predpisuje, da ste povzročitelji odpadkov dolžni dostaviti odpadke v zabojnikih ali tipiziranih vrečah izvajalca GJS zbiranja komunalnih odpadkov na prevzemno mesto na dan odvoza odpadkov do šeste ure zjutraj.

- Če imate občasno več bioloških in mešanih komunalnih odpadkov, kot jih gre v zabojnik, ali če vam zmanjkajo tipizirane vreče za zbiranje mešane embalaže, lahko dodatne tipizirane vreče kupite na sedežu našega podjetja, pri blagajni podjetja Komunala Murska Sobota, pri vozniku smetarskega vozila ali naročite dostavo le-teh na dom. Odpadkov v netipiziranih vrečah ne pobiramo.

- Mešano embalažo doma odložite v namensko prozorno vrečo za zbiranje teh odpadkov, če živite v bloku, pa v zabojnik zelene barve z rumenim pokrovom. Da bi prihranili prostor, plastično, kovinsko in sestavljeno (tetrapak) embalažo pred oddajo stisnite, sicer bodo vaše vreče prehitro polne.

- Papirno embalažo (npr. škatle) pred oddajo v zabojnik razstavite, da zabojnika ne napolnite prehitro.

- Upoštevajte, da med mešano embalažo ne sodi: plastična embalaža nevarnih snovi ali njihovi ostanki – motorna in druge vrste mineralnih olj, pesticidi, barve, laki, redčila in kosovni plastični predmeti, torej otroške igrače, polomljeni plastični stoli in podobno.

Pravilno odlaganje odpadkov
Saubermacher
Pravilno odlaganje odpadkov

- Stekleno embalažo pred oddajo izpraznite. V zabojnik za steklo odložite samo embalažno steklo, pokrovčke oddajte v zabojnik za mešano embalažo.

- Naprošamo vas, da embalaže ne odlagate med mešane komunalne odpadke ali druge ločene frakcije odpadkov in tako prispevate svoj delček k ohranjanju naravnega okolja. Še bolj pomembno pa je, da že pred nakupom razmislite o alternativah, in če je le možno, kupite izdelke v povratni embalaži oziroma tiste, ki niso dvakrat ali celo večkrat zapakirani.

- Biološke odpadke lahko oddate v zabojnik za biološke odpadke le v biorazgradljivih in papirnih vrečkah ali časopisnem papirju in ne v plastičnih vrečkah.

Hvala, da ločujete odpadke in nam pomagate ustvarjati zdravo okolje.

Saubermacher odpadki pravilna-oddaja-odpadkov