vestnik

Nataša Pirc Musar: Zdravstvo vrniti tja, kamor spada, to je ljudem

vestnik.si, 15. 12. 2023
Jure Kljajić
130 let SBMS.
Aktualno

Pod sloganom Skupaj, povezani, je v Gledališču Park Murska Sobota potekala osrednja prireditev ob 130.obletnici delovanja Splošne Bolnišnice Murska Sobota.

Prireditve so se udeležili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je bila tudi slavnostna govornica, nekdanji predsednik Milan Kučan, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek,  direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar, pomurski poslanci, vidni regijski gostje ter zdajšnji in nekdanji zaposleni v bolnišnici.

130-let-sbms
Jure Kljajić
130 let SBMS.

Zbrane je uvodoma pozdravil direktor bolnišnice Roman Ladislav Ratkai in spomnil, da je imela prva bolnišnica zgrajena v Murski Soboti štiri sobe s 29 posteljami, v prvem letu delovanja pa so v nji zdravili 35 bolnikov. Čeprav so bili začetki skromni je bilo njeno delovanje izjemnega pomena za takratne prebivalce, in enako velik pomen ima za ohranjanje in izboljševanje zdravja v regiji tudi zdajšnja osrednja zdravstvena ustanova. Toliko bolj, ker kazalniki zdravja ljudi v Pomurju še vedno kažejo na zaostajanje v primerjavi z drugimi regijami.

»Regija nujno potrebuje regijsko bolnišnico,« je podčrtal Ratkai, in spomnil na čas, ko so prebivalci prispevali celo lastna sredstva za gradnjo objektov, nazadnje na tak način leta 1987 za gradnjo kirurgije. Bolnišnica je doslej s svojim delovanjem pustila globoko sled v okolju, prav tako jo ustvarja sedaj z delom 1225 zaposlenih, katerim se je direktor še posebej zahvalil za požrtvovalnost, prilagodljivost in predanost pri delu.

130-let-sbms
Jure Kljajić
130 let SBMS.

Predsednica Nataša Pirc Musar je najprej čestitala za dobro opravljeno delo ter za številne ozdravljene in zadovoljne paciente, ter izpostavila pomen kakovostnih in varnih zdravstvenih storitev v bližini doma. Nato je spomnila na številne težave, s katerimi se srečujemo na področju zdravstva. V zadnjih desetletjih je bilo veliko dobrega in manj dobrega, tako predsednica,  tako kot v vseh slovenskih bolnišnicah tudi v murskosoboški. Izpostavila je negativno poslovanje, pomanjkanje kadra, dolge čakalne dobe, neuspešne javne razpise, kazenske ovadbe, grožnje s stavko, epidemijo, ter dve pomembni pridobitvi, leta 2007 novo porodnišnico in 2015 objekt urgentnega centra. Opozorila je tudi na hitro spreminjajoče se  okolje delovanja, pomanjkanje kadra in na demografske spremembe, pa na nova draga zdravila in drugačne metode dela, digitalizacijo, kar vse naj bi sililo v pripravo dinamične strategije delovanja. To so lani za obdobje do leta 2030 pripravili tudi v murskosoboški bolnišnici. »Na mestu je vprašanje, ali ste bili dovolj pogumni v razmišljanju, ki je z nami že skoraj dvajset let,« je bila jasna predsednica. V mislih je imela napoved nekdanjega zdravstvenega ministra Boruta Miklavčiča o nujnosti specializacij slovenskih bolnišnic, ker da se ne morejo več "vsi ukvarjati z vsem". Od takrat se na področju specializacij bolnišnic ni naredilo nič, je ugotovila govornica, in čeprav, kot je dejala, ne sili v to razmišljanje, se ji pa zdi prav, da bi se o tem pogovarjali. Zdajšnja ministrica Valentina Prevolnik Rupel je že 23 zdravstvena ministrica doslej, tako Pirc Musarjeva, in nekateri ji že na začetku blokirajo njene odločitve.

130-let-sbms
Jure Kljajić
130 let SBMS.

Povzela je tudi poudarke, ki jih je v zvezi z urejanjem razmer v zdravstvu nedavno izpostavila v državnem zboru, in podčrtala osnovno načelo, kateremu je treba slediti, in to je, da je zdravstvo treba vrniti tja kamor spada, ljudem.

Prireditev je obogatila instrumentalna skupina  džeZZva. 

sb-murska-sobota 130-let slovenost nataša-pirc-musar roman-l.-ratkai