vestnik

Ne nasedajmo lažnim popustom

Vestnik, 30. 1. 2019
Vestnik
Ne nasedajmo lažnim popustom.
Aktualno

Na Facebooku lahko že nekaj tednov vidimo povezave do šestih spletnih trgovin, ki priznane znamke obutev in oblačil prodajajo vse do 90 odstotkov ceneje. Skoraj vsak od nas je že bil označen na seznamu, to pa po poročanju portala Siol pomeni, da so tisti eni od manj iskrenih aplikacij na Facebooku najverjetneje podelili dovoljenje, da objavlja v njihovem imenu oziroma nevede namestili razširitev za spletni brskalnik, ki ima takšna pooblastila. Gre pa za prevarantski trik. 

Na omenjenem seznamu, kot lahko vidite na spodnji fotografiji, je šest spletnih trgovin, ki ponujajo obutve in oblačila priznanih blagovnih znamk po zelo znižani ceni. Kot opozarja Siol, obisk teh spletnih strani razkrije več opozorilnih znakov, ki kažejo na to, da tam ni pametno nakupovati.
Omenjajo slednje:
- Ker povezava ni zaščitena s protokolom HTTPS, v te spletne strani ni varno vnašati osebnih podatkov (sploh pa ne številke kreditne kartice)
- Ni podatkov o vodstvu trgovin
- Štiri od šestih trgovin imajo povsem enake pogoje za dostavo in vračilo, kar kaže na to, da imajo spletne strani istega lastnika.
- Povezave do profilov na družbenih omrežjih vodijo na naslove družbenih omrežij.
- Vse spletne strani so bile registrirane med novembrom in decembrom lani, nakazujejo podatki o nosilcih domen. Spletne strani so bile torej ustvarjene v upanju na hiter in nepošten zaslužek.
- V preteklih letih so spletne strani že prodajale neobstoječe izdelke.


Pixabay
lažni popusti facebook