vestnik

(NEJASNA PRAVILA O GOSPODARJENJU Z GOZDOM) Komu pripadajo podrta drevesa v Virici?

Majda Horvat, 13. 5. 2023
Majda Horvat
Daljnovod skozi poplavni gozd je odprl širok zračni koridor. Sunki vetra so zato močnejši in po prepričanju lastnikov gozda krivi za podiranje drevja.
Aktualno

Bistveno je, da omrežje zadeva naravo in ljudi, torej ne naravo brez ljudi

Blizu naselja Žižki v občini Črenšovci se nahaja poplavni gozd, imenovan Virica, ki je zajet v mrežo Natura 2000. Skozi ta gozd je bil nedavno speljan nov 400 kilovoltni daljnovod Cirkovce–Pince, ki je nameščen vzporedno z že obstoječim daljnovodom. To je imelo za posledico dodatni izsek dreves, tako da je skozi gozd nastal širok zračni koridor. S tem po prepričanju lastnikov gozda prihaja do močnejših sunkov vetra, ki povečujejo ranljivost gozda. Lastniki parcel namreč ugotavljajo, da je zaradi pogostih vetrov in premočene podlage ob obilnejših padavinah v zadnjem obdobju prišlo do večjega števila nagnjenih in podrtih dreves.


Toda v pogovoru z naravovarstvenikom, ki je prišel na teren zaradi kontrole izvajanja popravnih ukrepov enega od lastnikov gozda, je prišlo do nejasnosti glede pravil pri gospodarjenju z gozdom. Lastniki so njegova navodila razumeli v smislu, da nagnjenih in podrtih dreves zaradi vključenosti gozda v omrežje Natura 2000 ne smejo odstranjevati.
»Lastniki gozdov lahko posekajo izruvana, nagnjena in drugače od vetra poškodovana drevesa v svojem gozdu v skladu s 17. členom Zakona o gozdovih po predhodnem skupnem ogledu z revirnim gozdarjem Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in skladno z izdano odločbo ZGS v upravnem postopku,« pa pravila pojasnijo pristojni na kmetijskem ministrstvu. Zajem gozda v območje Natura 2000 na te postopke ne vpliva, še dodajajo. V navedenem primeru tudi ne gre za izredna stanja v gozdnem ekosistemu, na primer zaradi pojava insektov ter nevarnosti nadaljnjega širjenja škodljivih organizmov. Takrat namreč lastnik lahko izvede sanitarno sečnjo že pred izdajo odločbe in le s predhodnim obvestilom zavodu.

Tako kot v preteklosti se še zdaj pojavljajo nesporazumi glede namena omrežja Natura 2000 ter napačne predstave o dosegu cilja ohranjanja biotske raznovrstnosti v gozdu. Bistveno je, da omrežje Natura 2000 zadeva naravo in ljudi, torej ne naravo brez ljudi. To je še vedno tudi ključno izhodišče gozdarske politike v Evropski uniji, za kar pa je potreben dialog med lastniki in naravovarstveniki.

virica gozd daljnovod