vestnik

Nekdanja vinska kraljica iz Pomurja na čelo Sklada kmetijskih zemljišč

Vestnik.si, STA, 22. 5. 2023
Vanesa Jaušovec
Vodenje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo 26. maja prevzela Irena Tušar.
Aktualno

Vodenje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS bo 26. maja prevzela Irena Tušar. Na položaj direktorice jo je na dopisni seji za štiriletni mandat imenovala vlada. Sklad od konca novembra 2021 kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Aleš Tolar.

Mandat nove direktorice z možnostjo ponovnega imenovanja bo trajal do 25. maja 2027, so po dopisni seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Tušar je magistrirala s področja agrarne ekonomije na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Od leta 2001 je zaposlena na računskem sodišču, kjer je bila zadnja leta pomočnica vrhovne državne revizorke.

Dekliški priimek Irene Tušar je Kupljen, prihaja iz znane vinogradniške družine in je leta 1999 postala vinska kraljica Slovenije. 


Nova direktorica je bila na podlagi javnega razpisa, ki ga je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo v začetku aprila. Na položaju bo nasledila Tolarja, ki je sklad kot vršilec dolžnosti direktorja vodil od novembra 2021. Tolar je na vrhu sklada nasledil Ireno Majcen, ki jo je vlada Janeza Janše razrešila novembra 2021. Oktobra lani je ministrstvo objavilo razpis za direktorja, vendar je mesec pozneje vlada Roberta Goloba podaljšala Tolarju status vršilca dolžnosti direktorja najpozneje do 25. maja letos. Ministrstvo je razpis za direktorja objavilo že januarja, a so ga ponovili, saj niso izbrali nobenega od prijavljenih kandidatov.

vlada seja sklad kmetijstvo