vestnik

Nekdanji direktor soboške Komunale se je znova opravičil sodišču

A. B., 27. 8. 2019
Marko Vanovšek
S finančno injekcijo Komunale je Mura 05 poleti 2012 sploh lahko tekmovala v predkrogih evropske lige, med drugim se je pomerila s slovitim rimskim Laziem. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Na okrožnem sodišču v Mariboru bi pred dnevi moral potekati predobravnavni narok v primeru Posojilo javnega podjetja (JP) Komunala Nogometni šoli (NŠ) Mura 05 zoper Draga Šiftarja, ki je bil maja 2012 direktor javnega podjetja.

»Narok je bil preklican za nedoločen čas zaradi predložitve zdravniškega opravičila,« je sporočila predsednica mariborskega sodišča Alenka Zadravec. Nekdanji direktor murskosoboške Komunale se je enkrat že opravičil februarja letos, ko bi prav tako moral potekati narok proti njemu.


Devetega novembra lani pa je potekal predobravnavni narok za soobtožene, to so Anton Štihec, takratni murskosoboški župan, in štirje nekdanji nadzorniki JP Komunala, Ernest Ebenšpanger, Karel Žekš, Rudolf Horvat in Marko Martinuzzi. Vsi so na sodišču zanikali krivdo. Šiftar in Štihec sta v primeru Posojilo JP Komunala NŠ Mura 05 obtožena kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, takratni člani nadzornega sveta Komunale pa pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju. Obtožnica takratnim nadzornikom in direktorju javnega podjetja očita, da so ravnali v nasprotju z načeli dobrega in skrbnega gospodarja, saj so dali posojilo brez ustreznih zavarovanj in nezanesljivemu posojilojemalcu. Štihca pa tožilstvo preganja, ker je domnevno ravnal v nasprotju z zakonom in internimi akti, ko je zgolj ustno odredil nakazilo iz občinskega proračuna Komunali.

4341b6260e4c3ac454b1e8d186a5fb31
Igor Napast, Večer
Drago Šiftar


Pomoč nekdanjemu prvoligaškemu klubu iz Fazanerije je bila sicer plod nekajdnevnih tihih dogovorov v lokalnem in političnem okolju in je ostala precej časa zavita v tančico skrivnosti. Med drugim je menda javno podjetje postavilo pogoj, da mu mestna občina najprej pokrije del izgube za preteklo leto. Štihec je zato 28. maja 2012 ustno odredil nakazilo iz občinskega proračuna Komunali za pokritje izgube, mestni svet pa je o tem odločal šele tri dni pozneje. Posojilo, s katerim nakazilom so pravzaprav obšli terjatve več upnikov Nogometnega društva (ND) Mura 05, so zato pod drobnogled vzeli organi pregona.
Takrat še prvoligaš ND Mura 05 je bil maja 2012 v hudih finančnih težavah, imel je blokirane vse račune, iztekal pa se je tudi rok za plačilo obveznosti za licenco za tekmovalno sezono 2012/13 v prvi slovenski nogometni ligi (1. SNL). 28. maja 2012 so nadzorniki Komunale – razen predsednika nadzornega sveta Karla Šooša, ki ga na seji sveta ni bilo – potrdili 200.000 evrov posojila NŠ Mura 05. Ta je z novo posojilno pogodbo 29. maja 2012 dobljeni denar takoj posodila naprej ND Mura 05, da je to lahko poravnalo obveznosti do Nogometne zveze Slovenije, davčne uprave in del dolga do nogometašev ter tako prejelo licenco.
Murskosoboški nogometni klub – junija 2013 je sicer Mura 05 kot društvo dokončno propadla – pa vse do danes ni vrnil večine posojenega denarja, čeprav bi ga moral v dvanajstih mesecih. Komunala je zato tožila NŠ Mura, naslednico NŠ Mura 05, a s tožbo ni uspela. Pravnomočno je namreč že odločeno, da NŠ Mura, ki danes nastopa v 1. SNL, ni dolžna vrniti posojila. Komunala pa prav tako ni uspela niti s tožbenim zahtevkom, s katerim je denar terjala od nekdanjega predsednika Mure 05 Miroslava Topića.

Klavrn konec Nogometnega društva (ND) Mura 05 v sodnih zgodbah – Miroslav Topić je priznal krivdo za storjena kazniva dejanja v obdobju od aprila 2010 do januarja 2013, ko je vodil nogometni klub, in je dobil 27 mesecev pogojne zaporne kazni. Ta je s priznanjem krivde postala pravnomočna. – Nataša Horvat Barič, ki je januarja 2013 na predsedniškem stolčku ND Mura 05 nasledila Topića, je bila oproščena vseh očitkov v primeru Milijonarjevo posojilo in še nekaterih domnevnih nepravilnosti v času, ko je vodila klub. Ob njej je bil prav tako oproščen nekdanji kapetan moštva Fabijan Cipot. – Trije uslužbenci Finančnega urada Murska Sobota (FUMS) so bili pravnomočno obsojeni na pogojne kazni, ker so bili maja 2012 vpleteni v izdajo lažnega davčnega dokumenta ND Mura 05, ki ga je to potrebovalo za licenco Nogometne zveze Slovenije (NZS). – Ker kazenski pregon Vlaste Temlin, nekdanje direktorice murskosoboške davkarije, in Miroslava Topića do 29. maja lani ni doživel pravnomočnega epiloga, je višje sodišče zavrglo obtožbo obeh, da sta usmerjala izdajo lažnega davčnega potrdila oziroma napeljevala k temu.
drago-šiftar nš-mura