vestnik

Nepravilna kurjava in zastarele naprave poslabšujejo kakovost zraka

I.B. /NIJZ, 30. 10. 2018
Igor Napast
S pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa lahko zmanjšamo izpuste delcev in drugih škodljivih snovi.
Aktualno

V času kurilne sezone v Sloveniji pogosto prihaja do preseganja trdnih delcev PM10 v zraku. Za slabšo kakovost zraka sta najpogostejša vzroka nepravilno kurjenje in uporaba zastarelih malih kurilnih naprav.

Ti trdni delci pa vplivajo tudi na zdravje ljudi, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da lahko s pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa zmanjšamo izpuste delcev in drugih škodljivih snovi. Viri delcev so različni, med glavne vire pa se prištevajo individualna kurišča, promet in industrijo.


Negativni učinki na zdravje se, tako NIJZ, kažejo predvsem kot bolezni dihal in obtočil, bolezni živčevja, presnovne bolezni in negativni izidi v nosečnosti, kakor nizka porodna teža in prezgodnje rojstvo. Med bolj ogroženimi so kronični bolniki, otroci, starejše osebe in tisti, ki so fizično aktivni na prostem.


"Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku v letu 2012 v svetu umrlo 3,7 milijona ljudi, kar predstavlja 6,7 % vseh smrti. Opravljenih je bilo tudi več drugih raziskav, ki kažejo, da se relativno tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 poveča za 30 # pri tistih, ki živijo do 100 metrov od prometnice v primerjavi s tistimi, ki so od nje oddaljeni 200 metrov ali več. Otroci, ki živijo v bližini prometnih cest, so 1,2-krat bolj izpostavljeni možnosti, da bodo zboleli za astmo ter vnetji ušes in grla v primerjavi s tistimi, ki živijo oddaljeno od prometnih cest," sporočajo z NIJZ.



Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM 10 je50 µg/m3, v koledarskem letu pa je dovoljenih 35 preseganj mejne vrednosti. Sicer pa je kakovost zraka pomemben vidik, ki kaže stanje v okolju. Onesnaženost zraka je posledica človekove dejavnosti, kakovost pa poslabšujejo tudi naravni viri, kot so na primer požari in izbruhi ognjenikov. Kot še dodajajo na NIJZ, v malih kurilnih napravah ne smemo kuriti plastike, obdelanega lesa, oblačil in drugih odpadkov. Če kurimo les, pa naj bo ta pravilno sušen, saj tako privarčujemo gorivo, manj onesnažujemo zrak in varujemo svoje zdravje.

trdni delci PM10 vpliv na zdravje priporočila NIJZ