vestnik

Madžari kupili delež Save. Kad z nasprotno ponudbo?

Rok Šavel, 1. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
Prišlo naj bi do pomembnih premikov pri prodaji Save, kakšen bo razplet?
Aktualno

Madžari so sklenili posel o nakupu Yorkovega 43-odstotnega deleža Save, toda v prodajo se je, kot smo že napovedovali, vmešala Kapitalska družba, ki zahteva uveljavitev predkupne pravice.

Danes sta bila Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) uradno obveščena s strani Yorka o prodajnem postopku in možnosti uveljavitve predkupne pravice za 43-odstotni delež v družbi Sava, ki preko Save Turizem upravlja turistične destinacije od Prekmurja do Slovenske Istre. Pri Yorku so po neuradnih informacijah dorekli posel z madžarskimi investitorji, ki naj bi za nakup deleža v Savi ponujali 38 milijonov evrov (v ceno naj bi bil vštete tudi 7-milijonske terjatve do Save). To pomeni, da je začel teči 30-dnevni rok, v katerem imata SDH in Kad možnost uveljavljanja predkupne pravice.

"SDH je danes prejel obvestilo sklada York za uveljavitev predkupne pravice v družbi Sava, d. d.,  SDH in KAD sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve. SDH do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve, predmetnega postopka ne bo komentiral," so na naša novinarska vprašanja odgovorili v upravljavcu državnega premoženja. 

Kad naj bi bil s pomočjo Jamnika financiral nakup

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je Kad, ki ga vodijo ljudje blizu opozicijski SD, dal na SDH zahtevo za uveljavitev predkupne pravice z nasprotno ponudbo, ki naj bi bila višja od ponudbe madžarskih investitorjev. Nakup deleža v Savi naj bi Kad financiral s pomočjo Modre Zavarovalnice, ki jo vodi Borut Jamnik, in še nekaterih drugih paradržavnih institucij. Ob tem velja dodati, da ne glede na to, če bo na koncu še 43-odstotni delež Save pristal v rokah Kad-a, ki ima trenutno 28,05-odstotni delež v družbi, bi bil vseeno SDH tisti, ki bi uresničeval glasovalne pravice na skupščini družbe.

Če bi se torej država odločila, da ne bo uveljavljala predkupne pravice, bo pomemben del lastništva v Savi, ki upravlja med drugim s Termami 3000 in Zdraviliščem Radenci, pristal v madžarskih rokah.

sava-turizem sdh kad