vestnik

Neurje povzročilo škodo tudi v gozdovih ob Muri in na Apaškem polju. Pristojni pozivajo k previdnosti pri sanaciji

Vestnik.si, 14. 7. 2023
Jure Zauneker
Neurje v Pomurju.
Aktualno

Zaposleni na Zavodu za gozdove Slovenije bodo pregledali poškodovane gozdove.

Neurje je precejšnjo škodo povzročilo tudi v gozdovih. Po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je največ škode nastalo v severni in vzhodni Sloveniji. "Gre predvsem za podrta drevesa v šopih in pasovih, predvsem na ravninskem območju ob reki Dravi, Muri, Apaškem polju," so navedli. Večje količine podrtega lesa so tudi na pobočjih Pohorja, Kozjaka, Bohinja, na Jelovici, Bovškem, območju Jezerskega, Kokre, Preddvora, pogorja Krvavca, v okolici Tržiča, Kranja, Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem. Ponekod so gozdne ceste neprevozne, pristojne službe pa jih bodo v najkrajšem možnem času usposobile za promet. 

Poškodovane gozdove bodo pregledovali zaposleni Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo tudi označili poškodovana drevesa za posek ter lastnikom gozdov podali usmeritve za sanacijo. "Ko se bo vreme ustalilo, Zavod za gozdove Slovenije k sodelovanju poziva tudi lastnike gozdov, da pregledajo svoje gozdove in o poškodovanih drevesih obvestijo pristojne revirne gozdarje. Ključnega pomena je, da se najprej pregledajo poškodovani gozdovi na območjih, kjer prevladuje smreka, da se prepreči razvoja podlubnikov in s tem dodatna škoda," sporočajo. 

Obenem opozarjajo, da se je treba del v gozdu lotiti previdno in primerno opremljeni. "Opozorilo velja tudi vsem obiskovalcem gozdov, da se ne gibajo v poškodovanih gozdovih do zaključka sanacije, saj obstaja velika nevarnost padanja visečih in poškodovanih dreves," so še zapisali. 

gozd neurje poškodbe