vestnik

Neurje: Škoda ni tako velika, kot je kazalo sprva

Janko Votek, 8. 5. 2018
Aktualno

Po šoku, ki so ga doživeli kmetje po neurju, so si že nekoliko opomogli in niso več tako pesimistični.

Po šoku v sredo in četrtek, ki so jo doživeli kmetje neposredno po neurju, so si že nekoliko opomogli in niso več tako pesimistični. Sreča v nesreči je, da so zrna toče bila drobna, razen nekaj pasov, kjer je začela najprej klestiti suha toča. Zavedati pa se je potrebno, da neurje v sredo ni bila samo toča, ampak nadpovprečna količina padavin v izredno kratkem času. Posledica teh pa ni samo stoječa voda na obronkih njiv, ampak je veliko večja in ne gre za enkratne, ampak dolgoročnejše posledice ekološke posledice.


3e0da44dc5046e9adfffba9619ee27dd
Nataša Juhnov
Poplavljena polja v Tešanovcih.


Franc Režonja direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je povedal, da so posamezna območja v Pomurju različno prizadeta. Razlika med oceno škode neposredno po neurju v četrtek zjutraj in zdaj že skoraj teden dni po neurju je ta, da poškodovano območje bistveno širše kot so ocenjevali neposredno po neurju. Delno se je obseg prizadetega območja povečal tudi zaradi petkovega neurja ne Ptuju in njegovi okolici, ki se je dotaknilo obrobja Pomurja. Po zbranih podatkih so zaradi toče najbolj prizadete občine Puconci, Dobrovnik, Odranci in Turnišče.

ca42579cb95b4219fdb0e03726c216b1
Zauneker Jure
Franc Režonja.


Franc Režonja je prepričan, da je bilo ob tem neurju v nesreči nekaj sreče, saj je padala drobnejša toča, ki je bistveno manj prizadela poljščine in trajne nasade, kot je to kazalo neposredno po neurju. Zato se verjetno v nobeni občini škoda na poljščinah v sadovnjakih in vinogradih ne bo dosegla 30 odstotkov, ko bi jo morali obravnavati po zakonu o elementarnih nesrečah. Sreča v nesreči je po oceni France Režonje tudi to, da je do ujme prišlo v zgodnjem vegetacijskem obdobju. Med žiti sta bila najbolj izpostavljena ječmen in rž, ki sta že klasila in sta tik pred cvetenjem. Pri teh dveh strninah vekaj škode bo, saj je po grobi oceni prizadetih med 10 in 20 odstotki klasov in jih bo del verjetno praznih.


Prizadeta je oljna ogrščica. Nekoliko drugače je z spomladanskimi posevki koruze, buč in sladkorne pese. Zdaj je že jasno, da se bodo posevki po toči opomogli. Strokovna ocena je, da so najbolj prizadete vinske trte v filovskih, strehovskih in dobrovniških goricah, toda ob ustrezni zaščiti se bodo trte obnovile. V sadovnjakih je slika nekoliko drugačna. Franc Režonja je povedal, da je zdaj že jasno, da pridelek količinsko ne bo prizadet, bo pa prizadeta kakovost pridelka. Strokovna ocena je, da bo zaradi poškodovanosti plodov, bistveno več sadja za industrijsko predelavo, kot bi ga bilo sicer.

Nataša Juhnov
Poplavljena kmetijska polja med Bogojino in Tešanovci.
škoda manjša kot je kazalo