vestnik

Nevarnost požarov zaradi visokih temperatur in suše

Vestnik.si, 17. 7. 2024
Pixabay
Požar v naravi.
Aktualno

Že nekaj časa smo priča jasnemu vremenu z visokimi temperaturami, stalnim vetrom in brez padavin, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.

Takšne razmere opozarjajo, da je narava zelo ranljiva za požare v naravnem okolju. Gasilska zveza Slovenije opozarja na zelo visoko možnost nastanka požarov, zlasti na območju Obale in Krasa, kjer so pogoji za nastanek požarov zaradi dolgotrajne suše in ekstremnih temperatur še posebej nevarni.



Da preprečite nastanek požara v naravi, je pomembno upoštevati več previdnostnih ukrepov. Najprej poskrbite za urejeno okolico in gorljive snovi skladiščite na varni razdalji od morebitnih virov ognja. V suhih in vetrovnih dneh se izogibajte kurjenju, saj lahko to hitro privede do širjenja požara. Vozil ne parkirajte na suhi travi, saj lahko vroči izpušni plini ali celo iskrice povzročijo vžig. Poleg tega odstranite veje dreves in suho travo v bližini stavb, zračnikov in dimnikov, saj lahko ti materiali hitro povzročijo požar. V ogenj ne mečite posod pod tlakom ali drugih vnetljivih snovi, saj se lahko ob tem sprostijo nevarni plameni ali izbruhi. Cigaretnih ogorkov ne odmetavajte v naravi, saj ti lahko hitro vžgejo suho rastlinje. Izogibajte se tudi vožnji po gozdu z motorji, štirikolesniki in avtomobili, saj lahko vroči deli vozil povzročijo požar. Na koncu pa poskrbite, da se otroci ne igrajo z vžigalicami ali vžigalniki in da ne bodo sami prižigali ognja, saj lahko neprevidnost hitro vodi v nevarne situacije.

Več nasvetov, kako ravnati ob požaru v naravi najdete TU

gasilska-zveza-slovenije požar-v-naravi