vestnik

(NEVER FORGET) V Lendavi je potekala mednarodna konferenca o holokavstu

Jože Gabor, 24. 9. 2022
Jože Gabor
Mednarodna konferenca o holokavstu v Lendavi
Aktualno

V sejni dvorani Mestne hiše v Lendavi so organizirali mednarodno konferenco Never forget (Nikoli ne smemo pozabiti).

Strokovne razprave sodelujočih iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske so pripravili v spomin in opomin na holokavst ter za spodbujanje strpnosti in solidarnosti v Evropski uniji. Po konferenci so v lendavski sinagogi odprli razstavo likovnih del izraelskega umetnika Dana Reisingerja z naslovom Ognjeni zvitki.

holokavst, lendava
Jože Gabor
Mednarodna konferenca o holokavstu v Lendavi

Organizatorji mednarodne konference so bili Občina Lendava, Židovska občina Čakovec in Center judovske kulturne dediščine – Sinagoga Maribor. Sodelujoče sta v imenu organizatorjev nagovorila podžupan Občine Lendava, ki opravlja funkcijo župana Ivan Koncut in vodja projekta Never Forget za Občino Lendava Tanja Šimonka. Ivan Koncut je poudaril, da se holokavst v različnih oblikah genocidov pojavlja tudi v današnjih časih: »Zato je toliko bolj pomembno, da vedno znova ponavljamo dejstva o strahotah, ki so bila storjena. V Lendavi temu že nekaj desetletij posvečamo veliko pozornosti, saj s številnimi aktivnostmi poskušamo ohranjati plemenito dediščino naših nekdanjih someščanov.«

holokavst, lendava
Jože Gabor
Mednarodna konferenca o holokavstu v Lendavi

Direktor Centra judovska kulturne dediščine – Sinagoga Maribor je v svojem predavanju z naslovom Anini mariborski vrstniki govoril o judovskih otrocih iz Maribora, ki so umrli v koncentracijskem taborišču, tako kot Anna Frank. O vlogi Centra judovske kulturne dediščine – Sinagoga Maribor pri spodbujanju poučevanja o holokavstu v slovenskih šolah je govorila Marjetka Bedrač. Loranda Miletić iz Agencija za vzgojo in izobraževanje Hrvaške je predstavila poučevanje o holokavstu na hrvaškem na primeru Jadranskega dialog. Vpogled v zgodovinopisje primera Kasztner na Madžarskem je predstavil zgodovinar in strokovni sodelavec spominskega centra Holokauszt iz Budimpešte Levente Olosz. Predsednik Judovskega združenja Slovenije – skupnosti tradicionalnih Judov Elie Rosen je predstavil dediščino judovskih pokopališči po ŠOI. Pisatelj in pesnik Dušan Šarotar je v predavanju z naslovom Na križišču krajine, jezika in spomin govoril o prekmurskih judih v njegovih knjigah in literaturi sploh. Predavanja je zaključil Vojko Kunaver iz Zavora RS za šolstvo, ki je predstavil poučevanje zgodovine holokavsta na slovenskih šolah.

holokavst, lendava
Jože Gabor
Mednarodna konferenca o holokavstu v Lendavi

Razstavo Ognjeni zvitki v lendavski sinagogi, ki jo je pripravila Galerija-Muzej Lendava, sta odprla in predstavila umetnostna zgodovinarka Tanja Šimonka in direktor Centra judovske kulturne dediščine – Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak. Za glasbeni program sta poskrbela Danica Baša in Urban Kurbos.

lendava, mednarodna-konferenca-o-holokavstu, never-forget
Jože Gabor
Mednarodna konferenca o holokavstu v Lendavi

Dan Reisinger (1934-2019) je bil vsestranski umetnik, ki ga javnost pozna predvsem po njegovih grafično-oblikovalskih dosežkih. Velja za enega najvidnejših grafičnih oblikovalcev na svetu. Med pogostimi letovanji v Sloveniji je prihajal tudi v Lendavo, tako zasebno, kakor tudi na mednarodne likovne kolonije. Oblikoval je logotip za Slovenski muzej holokavsta – Sinagoga Lendava in postal častni občan Občine Lendave. 52 oziroma 53 grafik pod naslovom Ognjeni zvitki je leta 2012 podaril Galeriji-Muzeju Lendava. Gre za serijo grafik, ki so nastale po navdihu istoimenskega besedila Abbe Kovnerja. Ustvaril jih je leta 1978 in 1979, ponazarjajo pa 52 poglavij zgodovinskega judovskega mučeništva in heroizma.

lendava, mednarodna-konferenca-o-holokavstu, never-forget
Jože Gabor
Mednarodna konferenca o holokavstu v Lendavi

lendava holokavst mednarodna-konferenca-o-holokavstu never-forget
Kaj zdaj berejo drugi