vestnik

Nezadovoljstvo krajanov sprožilo premike  

Timotej Milanov, 16. 5. 2018
Fotografija osebni arhiv prebivalcev Dalmatinove ulice
Poplavljena Dalmatinova ulica v Černelavcih.
Aktualno

Zaradi javno izraženega ogorčenja krajanov ob nedavnem deževju je bil sklican sestanek na občini, ki so se ga želeli udeležiti tudi krajani Černelavec, a jih niso povabili, njim naj bi možne različice reševanja težave predstavili v začetku junija.    

Kot smo poročali, so imeli krajani novega naselja v Černelavcih ob nedavnem deževju velike težave s poplavljanje kletnih prostorov njihovih hiš, saj obstoječa kanalizacija ni bila sposobna požreti količin vode v nekaterih ulicah. S to težavo se niso soočili prvič, temveč gre za desetletja star izziv na območju mešanega kanalizacijskega sistema v občini, pri tem je černelavsko novo naselje eno najbolj kritičnih točk v občini.
Potem ko so krajani v javnosti izrazili svoje ogorčenje nad dejstvom, da se zadeve še vedno niso uredile in napovedali celo tožbo zoper občino, je bil sklican sestanek med predstavniki občine, javnega podjetja Komunala in predsednikom černelavske krajevne skupnosti.
Na sestanku so se dogovorili, da bo občina v najkrajšem možnem času izvedla postopek javnega evidentiranja potencialnih izvajalcev za sanacijo kanalizacije v Dalmatinovi, Liškovi in Slovenski ulici v Černelavcih, začetek del je predviden v juniju, zaključek pa najkasneje v juliju, pojasnjujejo na občini, kjer še dodajajo, da je investicija že predvidena v letošnjem občinskem proračunu. Naprej so se zmenili, da bo Komunala na območju Černelavec izvedla vrtino, s pomočjo katere bo spremljala nivo podtalnice. Prav tako pa bodo v javnem podjetju naročili izdelavo hidravličnega preračuna kanalizacije za obravnavano območje, v okviru katerega bodo poleg hidravličnega izračuna obstoječega stanja podali tudi rešitve.

Krajanov niso povabili

Na sestanku so želeli biti prisotni tudi krajani Černelavec, kar so jasno izrazili v dopisu predstavnikom občine, vendar jih niso povabili. V mestni upravi še pravijo, da se bodo pristojni za reševanje problematike spet sestali v začetku junija, ko naj bi preučili predlagane rešitve s strani projektanta, kmalu zatem naj bi jih še do 15. junija predstavili tudi krajanom Černelavec. Predsednik černelavske krajevne skupnosti in mestni svetnik Miran Forjanič pričakuje, da bo občina pripravila tri različne in strokovno podprte različice možnega reševanja težave. Forjanič je, kot pravi, od predstavnikov občine zahteval tudi, da vse različice finančno ovrednotijo in s tem jasno povedo krajanom, kakšne dodatne stroške bi za njih predstavljala odločitev za katero od treh različic reševanja težave. »Če bo recimo katera od rešitev predvidevala gradnjo zasebnih ponikovalnic, je to seveda strošek za krajane, saj gre večinoma za urejene in tlakovane okolice hiš, zaradi česar takega posega ni mogoče izvesti brez finančnih posledic. Zato želim, da se jasno predvidijo vsi možni kolateralni stroški, ki jih prinaša katera od različic, da se bodo nato tudi krajani lažje odločili.« Kot še pove Forjanič, so na občini najprej predlagali, da bi k reševanju zadeve pristopili jeseni, vendar je sam temu nasprotoval. »Do takrat bo še veliko padavin in ne moremo dopustiti, da bi se ljudje še naprej mučili s saniranjem zalitih kleti. Gre za zadevo, ki jo je potrebno začeti reševati takoj.«


černelavci vodovod voda poplave