vestnik

»Ni bilo denarja, s katerim bi me lahko kupili«

Damjana Nemeš, 19. 7. 2020
Damjana Nemeš
Avgust Hozjan je nogometu posvetil štiri desetletja, za kar so ga pri Nogometni zvezi Slovenije nagradili s plaketo.
Aktualno

Kot sodnik, kasneje pa kot referent za delegiranje sodnikov v nižjih ligah je bil v nogometu dejaven štirideset let

Avgust Hozjan iz Gaberja je bil v svetu nogometa aktiven štiri desetletja. Od leta 1979 je opravljal funkcijo sodnika v Medobčinski nogometni zvezi (MNZ) Lendava in tudi na republiškem nivoju, leta 1995 pa je opravil še licenco za kontrolorja sojenja. Od takrat do leta 2018 je opravljal funkcijo delegata kontrolorja v vseh nižjih slovenskih ligah z 2. slovensko nogometno ligo vred.


Sedaj je član Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Lendava, član strokovne komisije in predsednik nadzornega odbora, pri MNZ Lendava pa opravlja funkcijo referenta za delegiranje sodnikov.
Plaketa je potrditev tega, kar je delal 
»Letos jeseni bo MNZ Lendava, če bo situacija to dopuščala, vodila tekmovanje druge slovenske kadetske mladinske lige in selekcije U15 na državnem nivoju, za to tekmovanje sem bil imenovan za referenta za delegiranje sodnikov,« je povedal Avgust Hozjan, ki je pred kratkim prejel plaketo Nogometne zveze Slovenije za dolgoletno delo v nogometu. Kot je povedal, mu plaketa veliko pomeni, saj je potrditev, da je vse funkcije in naloge opravljal vestno, odgovorno in korektno. »V zadovoljstvo in ponos mi je, da so pri zvezi opazili moje delo, zato sem jim hvaležen, da so me predlagali za prejem te nagrade.«

Spoznal številne prijatelje


Dobitnik plakete je v nogomet vložil ogromno časa in truda, in čeprav je bilo zaradi tega veliko odrekanj, žena je bila konec tedna velikokrat sama doma z majhnima otrokoma, je imel razumevanje družine. Nogomet mu je prinesel tudi veliko zanimivega. »Doživel sem marsikaj, videl številne kraje, spoznal mnogo prijateljev, s katerimi se še sedaj radi družimo,« pove. Leta 1982 je opravil republiški sodniški izpit in v času Jugoslavije kar šest let sodil na republiškem nivoju. »Vsako leto smo imeli seminarje, kjer smo morali opraviti zdravniški pregled in doseči tako imenovane fizične norme. Danes imajo sodniki na teh seminarjih več zahtev, tudi sicer so se te v vseh teh letih zaostrile,« je dodal.


Mladih sodnikov primanjkuje
Nogomet je napredoval, postal je kakovostnejši, s tem pa tudi zahtevnejši za klube, predvsem po finančni plati in zaradi licenciranja. »V zadnjih desetih letih so klubi finančno nekoliko oslabeli, saj je manj sponzorjev. Prav tako morajo zaradi zahtev licenciranja zagotoviti številne mlajše selekcije. Ker vseh pogojev ne morejo izpolniti, ne morejo nastopati v nekaterih rangih tekmovanja,« opozarja Hozjan in doda, da se problem pojavlja tudi v sodniških vrstah. Primanjkuje namreč mladega sodniškega kadra, vzrok za to pa vidi v vse večjih zahtevah in obveznostih. »Menim, da mladi dostikrat niso pripravljeni žrtvovati toliko, kot smo nekoč mi. Hitro so tudi užaljeni, če imajo slabšo tekmo in se nato pritiska nanje.«
Sodnik mora stati za svojimi odločitvami
Tudi sam se je pri sodniškem delu večkrat srečal s pritiski tako igralcev kot navijačev, enkrat se mu je celo zgodilo, da je moral zaradi napadov prekiniti tekmo. »Vendar to sprejemam kot sestavni del nogometa. Če si odločen, če stojiš za svojimi odločitvami, nisi provokativen ali maščevalen, te takšne stvari ne prizadenejo. Je pa res, da so tudi meni ponujali marsikaj, vendar sem vedno vsakomur povedal, da nimajo toliko denarja, da bi me lahko kupili,« je poudaril sogovornik.

nogomet Vestnik