vestnik

Nič ne bo iz koncesij, tudi AP Murska Sobota se bo moral obrisati pod nosom

Rok Šavel, 30. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
Državna revizijska komisija je celoten razpis razveljavila.
Aktualno

V Sloveniji očitno nismo sposobni podeliti koncesije za za javni linijski prevoz potnikov. Državna revizijska komisija je celoten razpis razveljavila.

Poročali smo, da je prišlo do preobrata pri podelitvi koncesij za pomurski sklop linij, kjer je ministrstvo za infrastrukturo sprva koncesijo podelilo kranjski Arrivi in ne Avtobusnemu prometu Murska Sobota (AP Murska Sobota), a nato po številnih pritožbah nazadnje odločilo, da kranjski ponudnik ni znal dokazati, kako bi lahko izpeljal posel s ponujeno nižjo ceno in koncesijo podelilo soboškemu prevozniku. Arriva je imela do minulega četrtka čas, da vloži zahtevek za revizijo, toda vzporedno je tekel še en proces. Državna revizijska komisija je namreč odločala o zahtevku za revizijo celotnega razpisa, ki ga je vložilo Računsko sodišče Republike Slovenije kot zagovornik javnega interesa in zdaj odločila, da zahtevku ugodi in v celoti razveljavi celoten postopek izbora koncesionarjev na območju Republike Slovenije, ki je bil razdeljen na dvanajst statističnih regij.

PREBERITE ŠE:

Zakaj je ministrstvo spremenilo odločitev in za koncesionarja izbralo AP Murska Sobota?


Pritožbe ni


Kot so sporočili iz državne revizijske komisije, so namreč ugotovili, da so podane nekatere kršitve, ki jih je računsko sodišče uveljavljalo v zvezi z ravnanji ministrstva za infrastrukturo, storjena pred potekom roka za prejem ponudb - gre za napačno uporabo obvestila o koncesiji ter določitev dveh meril in enega izmed pogojev za priznanje tehnične sposobnosti.

Zoper odločitev ni možna pritožba, kar pomeni, da so kratko potegnili tako Nomago kot Arriva in AP Murska Sobota, saj bo moral biti razpis očitno v celoti ponovljen. AP Murska Sobota ima sicer veljavno koncesijo do konca novembra 2023, ob tem pa velja dodati, da država že od leta 2004 preprosto podaljšuje veljavnost koncesij obstoječih koncesionarjev brez javnega razpisa, kar je v nasprotju z evropsko direktivo, na kar je v eni izmed revizij področja v preteklosti opozorilo tudi računsko sodišče.

avtobusni-promet-murska-sobota koncesija ministrstvo-za-infrastrukturo državna-revizijska-komisija
Kaj zdaj berejo drugi