vestnik

Nič razprave pri proračunu, dolga pri vzdrževanju cest

Vida Toš, 13. 5. 2019
Vida Toš
Župan Anton Slana je bil neomajen – razlogi, ki jih ima za zahtevo po dvostranski sporazumni prekinitvi koncesijske pogodbe, so trdni in od njih ne odstopa.
Aktualno

Občinski svetniki in svetnice so brez vsebinske razprave soglasno potrdili nov predlog proračuna občine Sveti Jurij ob Ščavnici za leto 2019. Široka razprava pa je bila o vzdrževanju cest.

Je pa bilo zato toliko več razprave na temo vzdrževanja vest in izvajanja zimske službe. Kar je tema, zaradi katere so prekinili zadnjo sejo, konec aprila. Takrat namreč svetniki niso potrdili dnevnega reda, saj so nekateri svetniki želeli na dnevni red uvrstiti točko o problemu vzdrževanja občinskih cest, župan pa te točke na prejšnji seji ni želel dati ne dnevni red. Svetniki zato prejšnjič dnevnega reda niso sprejeli in seje ni bilo.
Tudi tokrat se je začelo zapletali že okrog dnevnega reda, saj je tokrat eden od svetnikov pa predlagal umik točke dnevnega reda, pri kateri bi župan seznanil občinski svet z izvajanjem obvezne gospodarske javne službe vzdrževanja cest in z izvajanjem zimske službe. Isti svetnik, Mirko Ljubec, pa je predlagal, da se na dnevni red uvrsti točka, pri kateri bi predstavnik koncesionarja za omenjeno javno službo, Aleš Adanič iz GWM Weindorfer, predstavil svojo plat vzdrževanja krajevnih cest, ki je taka kot je, kot je dejal, saj načrt izvajanja koncesijske pogodbe ni bil potrjen. Ker so svetniki omenjen predlog sprejeli, je Adanič povedal, da so ceste tako slabem stanju zato, ker so dobili navodilo, da lahko delajo le nekatera dela. Župan Anton Slana je svetnikom in svetnicam v prid svoji trditvi o neprofesionalnem odnosu koncesionarja do del, ki so jim naložena, do občine ni do njega kot župana, pokazal številne posnetke s terena; ti so prikazovali, v kakšnem stanju so ceste. Slana: »Te slike kažejo, da to že leta ni bilo ustrezno vzdrževano, ne samo zdaj, odkar sem jaz župan. Pričakoval bi tudi od koncesionarja, da bi me kdaj poklical in bi rekel, kaj ni v redu. A niti enkrat ni nihče iz podjetja Weindorfer poklical in povedal, da bi rad sestanek, da bi problematiko, ki se pojavlja, lahko odpravili.« Slana pravi, da je bil sam s tam prisotnim Adaničem na terenu, da mu je pokazal probleme in zahteval, da jih urgentno uredijo – konkretno je kazal zamašene mulde na določenih lokalnih cestah – a da do danes tega še ni nihče storil: »To je nezaslišano. In zdaj bo meni kot županu nekdo očital, da nisem pripravljen na sodelovanje, da nisem pripravljen plačati. Jaz pa sem že povedal – vse, kar je bilo narejeno, je bilo plačano.«
Več pa v tiskani izdaji Vestnika.
SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI seja občinskega sveta predlog proračuna za leto 2019 koncesijska pogodba za vzdrževanje cest