vestnik

(NIROS KOVINARSTVO) Podjetnikom dati več svobode

Majda Horvat, 2. 11. 2022
Majda Horvat
Janez Tišler je pred dvajsetimi leti obrt začel sam z enim zaposlenim, zdaj jih v podjetju dela 18. Foto Majda Horvat
Aktualno

Podjetje je poznano povsod po Sloveniji, uspešni tudi na avstrijskem trgu – Prihodnost je v rokah mladih, ki jih je treba za to pripraviti.

Podjetje Niros kovinarstvo Janez Tišler, s. p., s Cankove je proslavilo 20 let poslovanja. Tišler je obrtno dejavnost zagnal ob enem zaposlenem, zdaj jih je že 18 zaposlenih, od tega trije v lastniško povezanem podjetju v Avstriji. To so odprli pred štirinajstimi leti. Z ustanovitvijo podjetja v avstrijski Radgoni, ki se posveča montaži končnih izdelkov in prodaji, so se namreč možnosti za poslovanje v Avstriji izboljšale. Za ta trg je Niros zanimiv tudi zaradi kakovostnih izdelkov in storitev ter ugodnejših cen, na obmejnem območju pa tudi ni drugega podjetja s sorodno ponudbo.



Pred dvajsetimi leti je dejavnost zajemala izdelavo in montažo stopniščnih ograj, kar so kmalu razširili še na dvoriščne ograje. Zdaj ima podjetje v ponudbi široko paleto izdelkov za gradnjo, tako za opremo bivalnih prostorov kot tudi za urejanje okolice. Gre za kovinske izdelke, ki jih lahko spajajo z lesom in steklom. Vse to jim omogoča sodobna strojna oprema, ki so jo vsa ta leta dopolnjevali, znanje in izkušnje, strankam pa tudi svetujejo in predstavijo rešitve za njihove želje.

S širitvijo proizvodnih programov je raslo tudi podjetje in se povečevala realizacija prihodkov, ki se zdaj giblje skupaj za obe podjetji od 1,6 do 1,8 milijona evrov.


Podjetje Niros je s svojo ponudbo poznano na območju celotne Slovenije, zadnje čase pa so usmerjeni na trg Pomurja in Štajerske. Prav tako so do lani v sodelovanju z enim od avstrijskih podjetij delali na območju celotne Avstrije, medtem ko sami pogosteje nastopajo v treh obmejnih pokrajinah,  na Koroškem, avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem.

Časi neprijazni za obrtništvo, skrb vzbuja draženje energentov

Prelomna v razvoju podjetja je bila gradnja novih proizvodnih prostorov ob obstoječih, ki so jih odprli leta 2011, prej pa so uredili še pisarniške prostore. S tem so začrtali prihodnost podjetja, čeprav časi niso prijazni do obrtništva. »Danes je težko biti obrtnik, in to iz več razlogov,« podčrta sogovornik. Na obrtnike politika gleda kot na kapitaliste in izkoriščevalce delovne sile, kar zanje ni prijetno, obrtniki in podjetniki pa se soočajo še z velikim pomanjkanjem delavcev in nenehnim zviševanjem izdatkov za socialno varnost zaposlenih. V zadnjem letu pa s skokovitim draženjem energentov in surovin. Spoprijemanje z vsem tem ni preprosto.
»Naš posel je specifičen, večkrat tudi rečem, da 'krvav'. Priti moramo do stranke, ji svetovati ter ponuditi rešitve, šele potem pride do pogajanja za sklenitev posla. Nenehno smo vpeti v iskanje novih strank, saj okoli devetdeset odstotkov posla opravimo za fizične osebe. Ustvariti je treba dovolj prihodkov, da pokrijemo vse stroške, kajti mesec se hitro obrne.«

Pogoji poslovanja se zaostrujejo, pove Janez Tišler, a kar jih najbolj skrbi, je velika negotovost, saj ni jasno, v katero smer se bodo zadeve zasukale in kakšne ukrepe bo sprejemala država. V tem trenutku izstopa rast cen energentov. Podjetje Niros je zaradi dejavnosti razmeroma velik porabnik energije, a Tišler ugotavlja, da ukrep države za omilitev dviga cen energentov zaradi možnosti poračuna davka za podjetja nima pravega učinka.


Enako kot v gospodarstvu je tudi pri njih že zaznati upad povpraševanja, saj so potrošniki zaradi rasti cen osnovnih potrebščin pri naložbah veliko bolj previdni. Poslovanje je na udaru tudi zaradi hitrih sprememb cen materialov in zunanjih storitev. Kupci to do neke mere sprejemajo, ker vedo, da se vse draži, na srečo pa razmišljajo tudi o tem, da vrednost evra pada hitreje, kot to kažejo uradni podatki o inflaciji, in da je vlaganje v nekaj trajnega vendar dobro naložen denar.

»Ob vsem slabem pa je pozitivno to, da imam dva sinova, ki bosta firmo peljala naprej, in da imamo v podjetju mlad in dober kader. Zato vztrajamo in to nas motivira.« Cankovski podjetnik ob tem čuti kot svojo dolžnost in odgovornost, da uvede mlade v posel tako, da bo prenos med generacijama uspešen in čim bolj mehak za naslednike. Za to sta ob kakovostnem izdelku potrebna še dobra komunikacija s strankami in zaupanje na trgu.

K temu so želeli prispevati tudi z dnevom odprtih vrat, s katerim je kolektiv s partnerji, družinskimi člani in prijatelji tudi proslavil jubilej podjetja. Prišlo je več kot tristo ljudi, je zadovoljen Janez Tišler, med njimi Danilo Kacijan, župan Občine Cankova, in Verica Banfi, podpredsednica območne obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota. Z dnevom odprtih vrat pa so želeli tudi sporočiti, da je podjetje še vedno tu in da se vsi, ki mu pripadajo, trudijo delati dobro. V upanju, da bo okolje za poslovanje v prihodnje bolj pozitivno, še poudari Tišler. Podjetnikom je namreč treba dati več svobode, ne pa jih omejevati v njihovi podjetnosti.

niros-kovinarstvo janez-tišler 20-letnica obrtništvo podjetništvo