vestnik

Nižje odkupne cene od lanskih, dohodek pa višji  

Janko Votek, 17. 12. 2018
Saso Bizjak
Dobra sadna letina vplivala na rast faktorskega prihodka, po drugi strani pa je povzročila padec odkupnih cen.
Aktualno

Po prvi oceni naj bi bila vrednost kmetijske proizvodnje v letu 2018 za desetino višja kot v letu 2017; znaša 1.3 milijarde evrov in to izključno na račun večjega obsega proizvodnje, ki se je zvišala za 18 odstotkov, cene pa so se znižale za 7 odstotkov.

Po podatkih Statističnega urada Slovenije so bile cene rastlinskih pridelkov pri pridelovalcih v oktobru 2018 v povprečju za 12,2 odstotka nižje kot v oktobru 2017.
Na pocenitev so najbolj vplivale nižje cene sadja; v povprečju so bile nižje za 37,3 odstotka. Nižje kot v oktobru 2017 so bile tudi cene vina. Cene industrijskih rastlin so bile v povprečju višje za 8,8 odstotka, zaradi višje povprečne cene oljne ogrščice in hmelja). Zvišale so se tudi cene žit, v povprečju za 5,6 odstotka, krompirja za tretjino. Cene živali in živalskih proizvodov so bile v oktobru 2018 v povprečju za 2,2 odstotka nižje kot v oktobru 2017. Cene živalskih proizvodov so bile nižje v povprečju za 4,4 odstotke, povprečna cena mleka je bila nižja za 3,6, povprečna cena jajc pa za 4,8 odstotka. Cene živali za zakol so bile v povprečju višje za 0,3 odstotka; cene goveda in perutnine so se zvišale odstotek, cene prašičev pa znižale v povprečju za 2,5 odstotka.
Po podatkih Statističnega urada bo letos višji faktorski dohodek kmetij, ki kot se vidi zgoraj ni posledica pozitivnega gibanja cen, ampak je posledica večjega obsega proizvodnje Ocenjujejo, da bo faktorski dohodek v kmetijstvu - ta obsega neto dodano vrednost, od katere so odšteti drugi davki na proizvodnjo in h kateri so prištete druge subvencije na proizvodnjo - v letu 2018 za 23 odstotkov višji kot pred enim letom. Na zvišanje faktorskega dohodka naj bi vplivala predvsem višja vrednost kmetijske proizvodnje in predpostavka, da ostajajo subvencije skoraj na ravni prejšnjega leta. Faktorski dohodek na polnovredno delovno moč naj bi bil višji za 24 odstotkov; vzrok za to naj bil bila nekoliko manjša zaposlenost.
Po prvi oceni naj bi bila vrednost kmetijske proizvodnje v letu 2018 za desetino višja kot v letu 2017; znaša 1.3 milijarde evrov in to izključno na račun večjega obsega proizvodnje, ki se je zvišala za 18odstotkov, cene pa so se znižale za 7 odstotkov.
kmetje se rešujejo z dobro letino