vestnik

Cepite se takoj, ko bo to možno, pravi infektologinja. Cepivo je 95-odstotno učinkovito

Vestnik, 8. 12. 2020
Posnetek zaslona
Infektologinja Mojca Matičič.
Aktualno

Na torkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala prof. dr. Mojca Matičič iz Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru ter izr. prof. dr. Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

V Sloveniji je aktivnih 20.720 primerov, štirinajstdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 989. V zadnjih dveh tednih je največ primerov v posavski, pomurski in koroški regiji. 

regije, podatki
Posnetek zaslona
Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100-tisoč prebivalcev v posameznih regijah.

Matičičeva je predstavila klicni center Koronavirus, ki deluje s polno paro in bo deloval ves čas epidemije koronavirusa. Klicni center so ljudje vzeli za svojega in so se nanj navadili. V sedmih tednih so prejeli 43.500 klicev, kar pomeni 5000 klicev vsak teden in približno 1000 klicev dnevno. V petek, 13. novembra, so zabeležili skoraj 1500 klicev dnevno. Temeljni namen je pomoč prebivalkam in prebivalcem Slovenije pri pridobivanju pomembnih in verodostojnih informacij o epidemiji in ukrepih ki sledijo. Svetovalci so študentje medicinske fakultete, je še pojasnila. Povprečni čas pogovora je 3 do 4 minute, najdaljši pogovor je bil nekaj več kot eno uro in 47 minut.  

Tudi tokrat je klicni center barometer dogajanja v državi, vseh tistih pritiskov in novosti, ki se dogajajo. Številčno najvišje dosežke so zabeležili v zadnjem tednu oktobra, ko so se zaostrovali ukrepi, in na petek, 13. novembra, ko so izdali nove odloke. 

Glavna tema klicev v tem trenutku imajo veliko klicev na temo prepovedi združevanja ljudi, prehajanja meja občin in meja države, tudi vprašanja o blagu in storitvah ter vprašanja medicinske narave. "Veseli smo tudi, ko se na nas obrnejo ljudje v stiskah, saj si vedno vzamemo čas za takšen pogovor," je še pojasnila Matičičeva. 

koronavirus, covid-19, covid19, testiranje, okužbe, razkužilo
Niko Časar
Koronavirus. Fotografija je simbolična.

Izpostavila je še, da imajo veliko vprašanj tudi glede kužnosti. Pojasnila je dejstva o hitrih genskih testih, dodala je, da so še vedno najbolj zanesljiva metoda testiranja PCR, ki pa imajo svoje pomanjkljivosti, saj jih ne delajo vsi laboratoriji, za rezultat je potrebnega tudi več časa. Po njenem mnenju lahko tu veliko pripomorejo hitri antigenski testi. Pojasnila je tudi, da so poleti v Sloveniji začeli z zbiranjem hiperimunske prebolevniške plazme. Do danes je plazmo prejelo že devet covidnih bolnikov. 

V jeseni je novo tudi cepljenje, ki je eden največjih dosežkov medicine. "Ravno v primeru cepljenja proti covidu-19 imamo kredibilne resnice in odgovore na vprašanja, zato tudi v našem klicnem centru razjasnimo ta vprašanja. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so države stopile skupaj in se lotile izdelave cepiva, ideja genskega cepiva je fascinantna. Cepivo ne sproža avtoimunskih, navzkrižnih reakcij protiteles. To cepivo ima tudi sterilizacijo imunosti, to pomeni, da virusa ne moremo prenašati naprej," je pojasnila Matičičeva, ki je povedala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito, za varnost pa skrbi evropska agencija za nadzor nad zdravili. Dodala je še nasvet, naj se ljudje cepijo takoj, ko bo to možno. 

koronavirus epidemija aktualni-podatki