vestnik

Noč knjige zaznamovali tudi na Osnovni šoli Gornji Petrovci

Breda Kerčmar, 28. 4. 2022
Osebni arhiv
Noč knjige na Osnovni šoli Gornji Petrovci.
Aktualno

Ob Svetovnem dnevu knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila, so v noči s ponedeljka na torek - 25. aprila 2022 - na Osnovni šoli Gornji Petrovci z učenci 6. razreda izvedli Noč knjige.

Osrednja misel letošnjega praznika knjige se črpa iz neizmernega vrelca življenja in dela pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Poklanjamo se stoletnici rojstva velikega pesnika, katerega misel posebej odmeva v našem času. Objema nas njegova pesem Ko človek bo človeka prepoznal, verz Nosimo srca v dlaneh so organizatorji izbrali za srčno nit letošnjega pomladnega knjižnega praznovanja. 

Izbrana misel je navdihnila tudi učence in učitelje Osnovne šole Gornji Petrovci, da so skupaj ustvarili nepozabno doživetje. Učence 6. razreda sta pričakali učiteljici Barbara Čeh in Breda Kerčmar. V čitalnici šole so ob pomoči svoje najljubše knjige drug drugemu pripovedovali o svojih nepozabnih bralnih doživetjih. Sledilo je druženje ob čajanki ter razmišljanje o pomenu in moči knjige. Uvod v »nočno« dogajanje je bilo branje odlomkov iz knjige Čudo avtorja R. J. Palacia, mladinskega romana, ki je prejemnik mnogih nagrad za kakovostno mladinsko literaturo in je osvojil že milijone otrok in odraslih po vsem svetu. Sledil je ogled filma Čudo, ki gledalce nagovarja, da v odnosih ne bi bili več osredotočeni le na to, kar sami čutimo oziroma kako se mi počutimo v določenem trenutku, temveč da bi zmogli biti sočutni in se vživeti tudi v občutke drugega, kar je tudi sporočilo Kajuhove pesmi »Ko človek bo človeka prepoznal«.

Sledila sta nočni počitek in »spanje« v družbi prijateljev in sošolcev ter zgodnje jutranje bujenje zaradi ne-izklopljenega alarma … Še sreča, saj je tako ostalo dovolj časa za jutranji klepet pred zajtrkom, vsak udeleženec pa je v okviru projekta Medgeneracijskega branja v dar prejel knjigo Pesmi iz galerije Andreja Rozmane Roze. In zaključna ugotovitev? Da je knjiga tudi v današnjem času lahko še vedno čudo. Ravno zaradi nje so šestošolci OŠ Gornji Petrovci preživeli nepozabno noč v družbi sošolcev in prijateljev, in to ob izklopljenih telefonih in računalnikih, v sebi pa so uspeli prebuditi čut za dobra človeška dejanja. Noč branja pa bo vsem ostala v nepozabnem spominu.

noč-knjige osnovna-šola-gornji-petrovci