vestnik

Nominirano pomursko podjetje leta 2022 po izboru bralcev: Lončarstvo Žuman

Vestnik.si, 17. 9. 2023
Jure Kljajić
Lončarstvo Žuman - Saša Žuman
Aktualno

Medijska hiša Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica izbirata pomurska podjetja leta v več kategorijah. Vi pa lahko izberete tisto podjetje, ki je bilo v letu 2022 najboljše po vašem mnenju. Danes predstavljamo Lončarstvo Žuman.

Ljutomerčani lončarijo že od daljnega leta 1874. Saša Žuman je že peta generacija v družini, ki se ukvarja z izdelovanjem različnih lončarskih izdelkov. Tako kot nekoč se tudi danes njihov proces začne v glinokopu, ki je že od nekdaj isti. Vse izdelke izdelujejo ročno na lončarskem vretenu in žgejo na tradicionalen način v peči na drva. V skoraj 150 letih ustvarjanja so nastali številni izdelki. Mnogi med njimi, ki so bili že pozabljeni, so pri njih ponovno zaživeli in dobili svoje mesto v domačem muzeju. Poleg izdelkov je tam predstavljena družinska lončarska dediščina.

Vse kandidate, ki so v izboru, si lahko ogledate na https://vestnik.svet24.si/podjetjeleta. Na tej povezavi lahko oddate tudi glas svojemu favoritu in se potegujete za vikend paket za dve osebi v Termah Lendava. 

pomursko-podjetje-leta izbor-bralcev lončarstvo-žuman kandidati